21 abril tarda: ADAPTACIÓ DEL LLOBREGAT AL CANVI CLIMÀTIC

Sessió autogestionada per a recollir contribucions al procés participatiu sobre l’ESCACC30, organitzada per la Taula del Llobregat. 

 Dia 21 d’abril, de 17 a 20 hores.  Fulletó de la jornada, aquí

Inscripcions: https://framaforms.org/ladaptacio-al-canvi-climatic-els-anys-propers-1615911327

Ponent: Francesc Gallart Gallego Professor de Investigació, IDAEA, CSIC

Durant la major part de la seva carrera, els principals temes de recerca han estat la generació d’escolament de les aigües i els processos d’erosió, juntament amb les incerteses associades a la seva modelització. El paper dels canvis de cobertura del sòl en els recursos hídrics i la vinculació de la hidrologia dels rius temporals amb l’ecologia aquàtica també són qüestions de gran rellevància per a la gestió del territori i de l’aigua sobre els quals ha treballat. 

En aquesta ocasió, la seva intervenció té per objectiu clarificar les relacions entre els boscos, el territori i l’aigua, per tal que puguem adoptar una visió més integrada dels factors que intervenen en la hidrologia de la conca. A més a més, explicarà la seva experiència sobre els impactes dels aiguats de l’any ’82 i com el canvi climàtic determina la necessitat d’adaptar la gestió actual als canvis en curs.

Ponent: Joaquim Farguell

Doctor en Geografia per la Universitat de Barcelona. Ha treballat a l’Agència Catalana de l’Aigua durant 13 anys, fins l’agost del 2020. Actualment és professor lector a la Facultat de Geografia de la Universitat de Barcelona, on imparteix docència sobre Hidrologia, Geomorfologia Fluvial i Recursos Hídrics. També forma part del grup de recerca GRAM (Grup de Recerca Ambiental Mediterrània) on fa estudis relacionats amb els canvis dels usos del sòl i els seus efectes en l’aigua i els sediments juntament amb altres més centrats en la dinàmica sedimentària. És membre de la Junta de la Societat Catalana de Geografia, amb la ferma voluntat d’afavorir la divulgació del coneixement geogràfic.

En aquesta sessió explicarà quin és el paper del sediment en una conca fluvial com la del Llobregat: l’origen, el tipus i els modes de transport, l’excés de sediment o la seva manca als sistemes fluvials i les seves conseqüències.

Desenvolupament de la sessió:

Context

Aquest any finalitza l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic 2013-2020 (ESCACC20) amb l’objectiu d’establir polítiques públiques i mesures d’adaptació que redueixin  la vulnerabilitat de Catalunya davant el canvi climàtic. Per això, el Departament de Territori i Sostenibilitat, mitjançant l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), treballa en l’elaboració de la nova ESCACC30 on s’hi inclogui l’aprenentatge dels 8 anys de treball anterior, tant pel que fa a mesures d’adaptació com pels  coneixements adquirits, juntament amb elements d’anàlisi nous com l’evolució climàtica i les projeccions dels seus impactes a  Catalunya i també les  noves mesures d’adaptació a emprendre.

 Tal i com es va fer en el procés anterior, el nou ESCACC30 ha obert un procés participatiu perquè la ciutadania i les entitats que hi estiguin interessades, a través de sessions de debat i també de diàleg amb el coneixement expert, puguin aportar propostes de mesures i accions per reduir la vulnerabilitat dels nostres territoris. La Taula del Llobregat vol contribuir al procés, organitzant una sessió de debat conduïda i dinamitzada de forma autònoma, anomenada “sessió autogestionada” en l’àmbit del mateix procés de participació de l’ESCACC30.

La jornada proposada pretén centrar-se en la situació de la conca del Llobregat i específicament en els impactes del canvi climàtic sobre les dinàmiques hidrològiques, la morfologia fluvial i l’estat dels ecosistemes vinculats al riu. L’objectiu és intercanviar informacions rellevants, incorporant coneixements científics per debatre sobre les diferents perspectives que es generin i fer un recull de propostes que puguin ser analitzades i valorades per a la seva inclusió en la nova Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic. El resultat del procés participatiu i les propostes es recolliran en un informe final de rendició de comptes, on s’explicarà per què i com han estat recollides, incorporades o bé rebutjades.

A la pagina del procés es poden trobar molts documents interessants, que inclouen aspectes rellevants per a la conca del Llobregat: https://canviclimatic.gencat.cat/ca/ambits/adaptacio/estrategia-catalana-dadaptacio-al-canvi-climatic-2021-2030/

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Distribució mail list, Emergència Climàtica, Investigació i recerca, Jornades, LLobregat, Participació, Sistemes Naturals, Xerrades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a 21 abril tarda: ADAPTACIÓ DEL LLOBREGAT AL CANVI CLIMÀTIC

  1. Retroenllaç: Canviarà el Llobregat amb el canvi climàtic? | Taula del Llobregat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.