Col·laborem?

Ahir en Joan Riu  ens explicava que havia invertit des de feia temps i muntat a base d’estalvis i hores de feina un reg gota a gota pel seu hort que agafa aigua d’un dels molts canals del Llobregat, que havia mirat i remirat quins eren els cultius apropiats pel clima, pel país.  No havia rebut mai cap subvenció, ni cap visita de l’administració.  Dedica la seva producció  a famílies properes, que en coneixen l’origen i la qualitat, encara que no saben ben bé què hi haurà aquella setmana a la cistella.

Ens explicava que  de cop, INJUSTAMENT,  amb el nivell dos de  sequera. sí que el van visitar per prohibir-li que regués, per negar-li l’aigua. No li van saber explicar cap  pla general que li fes raonable aquesta prohibició, ni  perquè algunes fàbriques properes i macro-granges  continuaven agafant aigua. Ningú li va preguntar ni va tenir en compte que aquesta aigua escassa ell l’havia estalviat  i en feia un ús sostenible ara i de  feia molt temps. L’administració li va aplicar la mateixa norma que aplicava als  malbaratadors,  no afavorint  a qui gestiona bé ni penalitzant l´ús  ineficient, de manera  injusta i dolenta pel país, despreciant la producció de Km0.

Necessitem CONSELLS DE CONCA amb poder decisori, necessitem discutir i  decidir  què en fem de la poca aigua que tenim. Decidir junts si cal restringir els petits horts per abastar la població local  o, millor,  aturar les macrogranges que, a més de consumir aigua, contaminen els aqüífers. Calen  CONSELLS DE CONCA  per gestionar la poca aigua que tenim i la menys que tindrem.

“Si no canviem, ens vindrà una hòstia que ens farà canviar de cop i volta i llavors tot seran esternuts.” Marc Talavera Romal, del col·lectiu Eixarcolant, és un dels pagesos que treballa per recuperar varietats tradicionals de fruiters. I el seu pronòstic és clar: “Com que sabem què ve, perquè l’escenari és clar, anem-hi treballant. Encara que sigui impopular dir que hem de decréixer, diguem-ho, perquè és un fet”. A Osona, al Ripollès, a la Segarra, a l’Anoia,  al Pallars, a Menorca… el reportatge “La pagesia que ve” retrata multitud d’iniciatives de joves que s’han revoltat contra les grans produccions i l’explotació intensiva del sòl i prefereixen parlar de respecte a la terra, de qualitat, d’arrelament, de diversitat, de proximitat i de sostenibilitat ambiental i social. Com l’Eva, que cultiva vinyes ecològiques a l’Ametlla de la Segarra, i que es declara membre “d’una generació que hem escollit quedar-nos al camp. Entenc que hem de posar el fre i, fins i tot, girar una mica enrere amb tot el coneixement que tenim ara.”

Us recoomkaneu que veieu, si no l’heu vist, aquest 30 minuts: https://www.ccma.cat/tv3/30-minuts/hem-de-buscar-formules-per-poder-subsistir-en-un-mon-globalitzat-que-cultivi-la-diversitat-regeneri-habitats-i-reconstrueixi-els-paisatges-que-shan-destruit/noticia/3191914/#origen=notirelacionada

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en ACA, Accions, Agricultura, Aigua subterrània, Aqüífers, Assemblea pagesa, Cabals, Col·lapse, Consells de Conca, Decreixement, Distribució mail list, Economia social i solidària, Emergència Climàtica, Exemples, LLobregat, Multimèdia, Sequera. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.