Ni un pam de terra, No més blocs, Salvem Oliveretes, No al Pla de Ponent, Plataforma de Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi, Salvem l’Olla del Rei, SOS La Rierada, Salvem l’Entorn de la Colònia Güell i molts d’altres col·lectius i plataformes
veïnals amb el suport d’organitzacions ecologistes lluiten amb les seves armes per evitar el desastre que amenaça la comarca. Una lluita desigual contra el monstre del capital especulatiu però justa i digna.
Amb l’organització d’una jornada virtual contra l’especulació urbanística, una quarantena d’entitats ecologistes i col·lectius veïnals de la comarca baixllobregatenca i el municipi del Barcelonès reactiven el 24 d’octubre la plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, que pretèn aturar desenes de projectes especulatius urbanístics mitjançant una moratòria de dos anys, un procés ciutadà participatiu i una reorientació de l’urbanisme metropolità, ancorat en el Pla General Metropolità de 1976 que “amenaça de mort” la comarca.
Tallers sobre canvi climàtic i urbanisme, comunicació i xarxes socials i recursos jurídics i tècnics, ponències i presentacions i, una assemblea oberta sobre els objectius i estratègies de la plataforma, són algunes de les sessions realitzades a la jornada virtual, en que han pres part gairebé un centenar de persones, que han arribat a la conclusió de que cal seguir endavant amb la proposta de moratòria i un nou replantejament urbanístic a nivell comarcal i també global.
La situació és d’emergència, tal com ho demostra el fet que només uns dies abans, l’Ajuntament de Viladecans començava a preparar el terreny on té previst desenvolupar el pla de Llevant. Oliveres i garrofers monumentals situats a la zona afectada pel PDU eren trasplantats a uns metres de distància, amb el risc de mort que això comporta. I les grues no han deixat de funcionar durant la pandèmia a Can Ribes (Gavà) i a Cosme Toda (l’Hospitalet), per posar només dos exemples de que els PDU van de debò i que les administracions no tenen cap intenció de fer-se enrere…
Sembla que no n’hi ha prou amb les reiterades protestes ciutadanes a Viladecans, Gavà, l’Hospitalet o Castelldefels perquè les administracions municipals –socialistes en la seva majoria– no volen escoltar les veïnes i només atenen a un suposada necessitat habitacional que en realitat no ho és en una comarca amb la població estancada des de fa anys.
Les xifres de la barbàrie són esfereïdores… 26 gratacels a l’únic espai agrícola de l’Hospitalet, 4.968 habitatges i quatre nous barris al darrer corredor natural entre el massís del Garraf i el delta del Llobregat, 6 blocs de 40 pisos cadascun a la pineda del turó del Castell de Castelldefels, 2.377 nous habitatges a la zona agrícola i forestal d’Oliveretes, al peu del Montbaig, 261 habitatges en una riera de la serra de Collserola o l’enèsima ampliació del’aeroport del Prat són només alguns del mig centenar de plans urbanístics previstos o ja en marxa que sumen al voltant de 70.000 habitatges nous i centenars d’hectàrees de nous polígons industrials i que afecten a gairebé la totalitat dels municipis del Baix Llobregat i al terme municipal de l’Hospitalet, inclòs administrativament dins del Barcelonès.
Cal posar de nou fre a una mirada d’especulació i fugida endavant que obeeix al segle passat. Cal obrir portes a una moratòria que ens permeti analitzar, resituar-nos i corregir un desenvolupament urbà que ens enfonsa i retorna al passat, cal obrir portes a pobles i ciutats per tenir presents i afrontar con cal els reptes del segle XXI.
(Taula Llobregat mb l’ajuda de https://twitter.com/LHoraRebel/status/1319986736311787520?s=19)