El passat 17 va tenir lloc a Terrassa la jornada organitzada per Ecologistes de Catalunya (EdC) i l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura de Catalunya (ADENC). Sota el títol “Els conflictes i la defensa ambiental, obrim pas a un nou model social”. Va agrupar 180 persones integrants de moviments ecologistes i de defensa del territori.
Als tallers temàtics, i amb dades actualitzades, es va posar de manifest la situació de col·lapse que estem vivint i cap on anem: a generar greus desastres com efecte dels desequilibris que estem generant al món natural en què habitem, tant a nivell local com planetari.
Des del taller de Transició energètica es va posar l’èmfasi en els impactes que està tenint l’anomenada transició sobre la població i el territori i sobre les poblacions del sud global, d’on s’extreuen els materials necessaris per portar-la a terme i les oportunitats de democratització que es visibilitzen en ella.
Des del taller d’Aigua i sequera, es va posar de manifest la mancança de planificació estratègica real per part del govern, visible en les actuacions que no van més enllà d’un plà de sequera que no es podrà assolir si es continua amb la fugida endavant que li marquen els poders de l’extractivisme econòmic.
Al taller Conservació de la biodiversitat es va explicar l’evolució històrica dels processos d’adaptació de la flora i la fauna als canvis climàtics i de com pot servir-nos aquesta informació, dels impactes que vivim al medi marí i dels avisos que ens dóna, del seguiment que es fa de la fauna, que també suma per poder aplicar mesures de prevenció, i de les tendències negatives de les poblacions d’avifauna, de les seves repercussions i de la gran feina que resta.
Al taller Mobilitat: transport públic versus privat , es va parlar dels incompliments del marc legal que tenim, del que representa la mobilitat en el creixement de CO2 i del creixement del model de transport que cada vegada ocupa més espais i de la importància de canviar-lo. Es va entrar en la importància del transport públic i col·lectiu del servei ferroviari, amb el plantejament de desenvolupar una doble xarxa pel transport de viatgers i una altre per a mercaderies. En darrer lloc, es van assenyalar els efectes que té per a la salut de tots els sistemes naturals el transport motoritzat. La tasca consisteix en “entendre i fer entendre com a societat, que cal canviar el sistema i fer conèixer que el transport públic és la aposta que hem de fer”.
Des del taller de Residus es va parlar de la moratòria guanyada a les incineradores i de com una llei aprovada que situava el pla de desmantellament resulta que no en desmantellava cap. Com a punt fonamental es va tornar a fer palès que el gran problema dels residus no és altre que el tipus de societat, la manera que vivim i la manera de consumir.
Des d’aquestes premisses, es va fer una pausa cafè organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant, que va presentar el seu projecte i que té com a objectiu “fomentar un model de producció, distribució, i consum d’aliments, i de desenvolupament socioeconòmic, més sostenible, ètic i just, emprant com a eina la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals”.
Per últim, es va realitzar un fòrum general amb una exposició/debat de diferents ponències, sota el títol “Emergència social, tenim solució”. Es tractava de “visualitzar alternatives plausibles d’intervenció social, obtenir més massa crítica i maneres d’incidir en el desenvolupament de noves polítiques”. “És necessari, perquè el dia a dia de les activitats que fem les entitats ecologistes, les plataformes, la gent que ens movem, de vegades no ens deixa temps simplement per anar més enllà del conflicte, que el podem guanyar o perdre, però quan el guanyem és igual, ja s’encarrega el sistema de tornar i continuar amb les agressions…”
Així, en Borja Nogué va apuntar una reflexió sobre els moviments ecologistes o climàtics, sobre quines són les seves limitacions, els seus obstacles i les seves oportunitats. Consideren que la diagnosi a Catalunya està feta, però “ens cal la qüestió de l’estratègia o de la tàctica, de com amplificar les lluites, com guanyar la batalla” i, si el model està en una crisi multidimensional, la qüestió és com confluir i sumar altres qüestions més enllà de l’ecologisme i la defensa del territori, que potser mai s’havien plantejat. I fer-ho des d’uns imaginaris que parteixin de l’alegria i del desig de decréixer per viure millor.
Seguidament, l’Olga Alcaraz va situar l’exposició des del seguiment i la incidència que fan en l’àmbit de la justícia climàtica i de qui són els responsables de la situació. Saber separar des del principi de les responsabilitats compartides, el pes que té cadascú, perquè la tendència és de fer responsables als ciutadans i tardarem massa si hem d’esperar que els ciutadans, convençuts, prenguem mesures. Hem d’exigir la responsabilitat a aquells que prenen decisions. Va apuntar que una manera d’incorporar a la gent el discurs i d’obrir-los una mica els ulls és apuntar cap on hi ha els problemes i no assumir que els problemes els compartim d’igual manera tots. Per finalitzar, va llançar el repte: “Com ho farem perquè tota la varietat d’esglaons de població, tota aquesta gent pugui fer la transició igual que la volem fer les persones que ja estem convençudes que això ho hem de tirar endavant?”
Susanna Abella comença parlant des de l’optimisme, d’allò que diu que una lluita que s’emplaça ja és bon senyal, més enllà del resultat final. Va posar l’accent en la hipocresia de l’administració i en la importància de marcar fites per etapes. No serveix plantejar objectius per al 2030 quan no s’ha de rendir comptes de compromisos concrets pel 2024, pel 2025, 2026…2030. Per tant, una de les exigències ha de ser l’establiment de fites per etapes i que siguin assolibles i, en aquest sentit, va “animar a que des de la universitat i des dels nostres grups no es plantegin només objectius a llarg termini, sinó a plantejar-los a llarg termini, però amb metes pas a pas, perquè si no, no arribem enlloc”.
També va remarcar la importància d’empoderar-nos, de sentir-nos més xarxa, més pinya i que a través de lluites i anys hem superat conflictes i suspicàcies entre nosaltres, que l’important és que tots sumem en el mateix sentit.
Per finalitzar, va ressaltar la importància de ser-hi als òrgans de participació, on sabem que l’objectiu no és guanyar el debat sinó ser escoltats. Ja sabem que a l’hora de la veritat on es decideix no és en aquests debats públics, però hem de tenir en compte que fa un temps no teníem accés en aquests llocs i ara, hem de lluitar per ser-hi en igualtat de condicions.
L’última intervenció, a càrrec d’en Sergi Saladié, va posar en relleu l’oportunitat que des del format de la jornada es permet als grups ecologistes sortir del gueto, dir que nosaltres ja ens coneixem, que sabem de les altres lluites, que cal donar més empenta en acompanyar altres lluites temàtiques que signifiquen avenços. Prenent com a exemple la transició energètica, va exposar que hi ha estudis que bé avalen i demostren que una altra transició energètica en el vesant elèctric és possible, sense anar a ocupar espais agraris; que es pot realitzar utilitzant espais urbans, espais industrials, infraestructures i a més hi ha una llei que ho facilita. “El que tocaria ara és que els moviments ecologistes s’impliquessin amb aquests moviments en la creació d’aquest model alternatiu”.
Un altre punt de la intervenció va ser assenyalar la importància de “sortir de l’espai de lluita permanent a col·laborar sense abandonar aquesta lluita i intentar imbricar-nos en aquests espais de creació de coses”. Va apuntar la importància d’espais significatius com l’econòmic: “No cal ser ecologista, anarquista, liberal… Es pot ser de dretes, d’esquerres, de dalt, de baix… el tema monetari l’entén tothom” i, tot i que pot generar contradiccions dins dels moviments ecologistes, si hi ha gent que se suma a la causa només des d’un tema purament econòmic, doncs benvinguts siguin.
L’acte va finalitzar, desplaçant-se a l’Ateneu Candela on es va servir un dinar i es va celebrar l’assemblea d’Ecologistes de Catalunya.
Pots trobar mes informació a:
https://adenc.cat/ndp-jornada-i-assemblea-decologistes-de-catalunya-de-2024/
https://ecologistes.cat/ndp-jornada-i-assemblea-decologistes-de-catalunya-de-2024/