Eines per saber l’aigua

Ja fa temps que han anat apareixent diverses webs amb eines molt precises, que s’actualitzen en temps real i que ens ajuden a conèixer el temps que farà, quina valoració en podem fer i, fins i tot, a preveure algun perill.

Algunes ja les hem comentat en altres pàgines,  avui farem un recull de les que cinc que ens semblen més importants   i que pensem que ens poden ser útils. No cal dir que qualsevol rectificació o afegitó serà benvingut i el publicarem ben a gust.

1. El  radar meteorològic és similar a un far. Després d’un sofisticat processament, el radar proporciona informació valuosa sobre  la intensitat de la pluja o  dels llamps : https://www.meteo.cat/observacions/radar

 

2. L’aigua en temps real:  quin cabal té el riu en un punt de mostreig, quanta aigua deixa anar un pantà i com està de ple i també, si plou, en quina quantitat ho trobem al visor de l’ACA , Aetr : http://aca-web.gencat.cat/aetr/vishid#hora_a_hora

 

 

 

 

 

 

3. Un pas més  en l’elaboració de les dades és el que fa el Visor de la sequera, gestionat per l’ACA , fent servir també informacions metereològiques: https://aplicacions.aca.gencat.cat/visseq/mapa.html

 

 

4. Inundacions De cara a les previsions d’inundació, i per millor pensar en la conveniència de les cnstruccions al costat del riu,  podem fer una mirada al Visor de l’ACA  https://sig.gencat.cat/visors/VISOR_ACA.html   Com que ens costava una mica, vam fer-ne  una guia casolana:

Recordeu la pàgina on en vam parlar : https://taulallobregat.org/risc-dinundacio-al-llobregat/

5. En darrer lloc, volem mostrar una eina, l’ull del temps que permet veure com era un lloc determinat  -podeu córrer pel mapa i apropar-vos-hi  en l’actualitat i en fotos aèries de l’any 1945 ( també mostra algunes fotos antigues del lloc triat, a sota). Hem escollit, per mostrar-ho,  el disbarat del runam del Cogulló que salinitza el Llobregat.  L’enllaç és: https://betaserver.icgc.cat/ulldeltemps/#15/41.8069/1.8841  Aquest visor existeix per a  aplicacions mòbils: https://www.icgc.cat/Ciutada/Destacats/Aplicacions-mobils/L-Ull-del-temps 

COMENTARI REBUT DE: Ava Hervieu

Molt interessant l’eina “l’ull del temps”! Ens fa tambe veure l’evolucio de l’espai agafat pel riu Llobregat abans de la construccio de la presa “la Baells”, avall. La regulacio hydrologica i l’interrupcio del transport dels sediments ha fet cambiar totalment l’aspecte del riu. l’amplada del llit actiu s’ha reduit, es veuem menys “platjes” de sediments.
No se si s’ha estudiat l’impacte de la presa sobre el funcionament del riu, a nivel fisic i ecologic? avui hi ha una gestio de la presa per reduir aquest impacte?
Respecte a la eina, tenim una equivalent a França que es diu “remonter le temps”. us deixo l’enllaç. hi ha possibilitat de comparar (pantalla partida en 2) ortofotos i mapes de differentes edats.

URL: https://remonterletemps.ign.fr/comparer/basic?x=3.022985&y=42.712777&z=15&layer1=ORTHOIMAGERY.ORTHOPHOTOS.1950-1965&layer2=ORTHOIMAGERY.ORTHOPHOTOS2006-2010&mode=doubleMap

COMENTARI REBUT DE: Rafa Diez Jimenez

Molt bona aquesta informació.
També  per  inundacions el ICGC te aquesta web
https://visors.icgc.cat/riuades/#9/41.1550/2.2795

COMENTARI REBUT DE: Narcis Prat

Teniu també la base de dades del grup FEHM, amb dades de qualitat des de 1980.
http://www.ub.edu/barcelonarius/web/index.php.

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en ACA, Aigua subterrània, Cabals, Distribució mail list, Eines, Emergència Climàtica, Especulació urbanística, Exemples, Formació, Pluja. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Eines per saber l’aigua

  1. Rafael Diez Jimenez diu:

    Molt bona aquesta informació.
    També per inundacions el ICGC te aquesta
    https://visors.icgc.cat/riuades/#9/41.1550/2.2795 web

  2. Molt interessant l’eina “l’ull del temps”! Ens fa tambe veure l’evolucio de l’espai agafat pel riu Llobregat abans de la construccio de la presa “la Baells”, avall. La regulacio hydrologica i l’interrupcio del transport dels sediments ha fet cambiar totalment l’aspecte del riu. l’amplada del llit actiu s’ha reduit, es veuem menys “platjes” de sediments.
    No se si s’ha estudiat l’impacte de la presa sobre el funcionament del riu, a nivel fisic i ecologic? avui hi ha una gestio de la presa per reduir aquest impacte?
    Respecte a la eina, tenim una equivalent a França que es diu “remonter le temps”. us deixo l’enllaç. hi ha possibilitat de comparar (pantalla partida en 2) ortofotos i mapes de differentes edats.

  3. Teniu també la base de dades del grup FEHM, amb dades de qualitat des de 1980.
    http://www.ub.edu/barcelonarius/web/index.php.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.