Membres de la Taula del Llobregat participaran a l’onzena edició del Congrés Ibèric de la Fundació per a una Nova Cultura de l’Aigua (FNCA).
Què és la Nova Cultura de l’Aigua?
La Nova Cultura de l’Aigua és un marc de principis de gestió de l’aigua innovador que va néixer als anys ’90, al voltant de la lluita en contra del transvasament de l’Ebre. Es basa en la idea que l’aigua és un patrimoni amb múltiples accepcions, valors i usos.
Per això defensa que és necessari abordar la temàtica de l’aigua des de diverses perspectives: el paper fonamental que juga en l’articulació de territoris i societats, la seva importància per al suport de la vida de comunitats biològiques i humanes, els seus usos socials, les seves implicacions polítiques i econòmiques, o els valors culturals i religiosos associats des de l’antiguitat a aquesta substància primordial. Podeu trobar una guia que fa cinc cèntims dels conceptes clau aquí.
Qui són els membres de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua?
La Fundació Nova Cultura de l’Aigua (FNCA) és una organització ibèrica (Espanya i Portugal) formada per més de 200 membres procedents del món acadèmic, centres de recerca, l’administració pública, el sector privat, els actors socials en l’àmbit de l’aigua i els ciutadans en general, amb la finalitat general de promoure el canvi cap a una gestió més sostenible de l’aigua i la Nova Cultura de l’Aigua.
La FNCA organitza cada dos anys des de 1998 els Congressos Ibèrics de Planificació i Gestió de l’Aigua i publica regularment informes, llibres i altres materials que tracten els aspectes més rellevants de la política i la gestió de l’aigua a cada moment, intentant difondre un enfocament integrador, ecosistèmic i socialment participat. Aquesta visió qüestiona la tradició política hidràulica que ha imperat a la Península i en gran part del món al llarg del segle XX, i que ha donat com a resultat la degradació i, en alguns casos, la desaparició del patrimoni comú que són els nostres rius, rierols, aiguamolls i ecosistemes costaners.
La Directiva Marc europea de l’Aigua (DMA) neix com a resposta a la necessitat d’unificar les actuacions en matèria de gestió d’aigua a la Unió Europea i incorpora molts dels principis de la Nova Cultura de l’Aigua, facilitant eines concretes per a la seva implantació. La DMA sorgeix fruit d’un procés extens de discussió, debat i posada en comú d’idees entre un ampli ventall d’experts, usuaris de l’aigua, ecologistes i polítics, que per consens van establir els principis fonamentals de la gestió moderna dels recursos hídrics, que són els que constitueixen ara com ara els fonaments d’aquesta Directiva. Per això, des del 2006, la Fundació Nova Cultura de l’Aigua està desenvolupant una línia de treball dirigida al seguiment del procés d’aplicació de la Directiva a través de un grup de treball en el si de la FNCA, l’Observatori De Polítiques D’aigua (OPPA), aprofitant xarxa dels seus membres en les diferents demarcacions hidrogràfiques.
De què va aquesta onzena edició del Congrés?
Precisament, pels dies 3 al 9 de setembre estan organitzant l’onzena edició del Congrés Ibèric amb el lema “Transició hídrica i canvi global, del diagnòstic a l’acció”. Les sessions seran virtuals i es divideixen en 4 àrees temàtiques. Mireu la figura amb el resum dels temes a debat, segur que hi trobareu alguna cosa interessant i útil!!!
Per a participar us heu d’inscriure, amb diferents possibilitats d’inscripció.