Hort? Pagesia? Una nova relació amb el sòl

Una nova manera de viure també vol dir tenir una relació diferent amb el terra, amb el sòl.

El canvi d’una agricultura pagesa a una agricultura industrial  és un dels grans responsables de l’augment de carboni a l’atmosfera: la industrialització de l’agricultura ha estat lligada a l’ús de pesticides i fertilitzants sintètics, i aquests elements  si bé temporalment han incrementat la productivitat dels camps, també han eliminat la immensa vida microbiana de la terra (diuen que en una culleradeta de cafè de terra sana hi trobem més microbis que tots els éssers humans que habitem el planeta), que és fonamental per mantenir segrestat el carboni que inhalen les plantes durant la fotosíntesi. Segons la literatura científica, entre un 25% i un 40% de l’actual excés de CO₂ a l’atmosfera prové d’aquesta destrucció de bona terra fèrtil. (Vegeu Gustavo Duch a l’Ara)

Vam tenir el plaer de presentar en aquestes pàgines l’Associació l’ERA, que  impulsa el reconeixement de la importància del sòl i de l’agricultura que el regenera

I avui  ens plau fer difussió  del  projecte de demostració d’un sistema de gestió agro-silvo-pastoral integrat per a millorar la sostenibilitat ambiental, social i econòmica en zones de muntanya mediterrània, el projecte Polyfarming desenvolupat pel CREAF a la masia de les Planeses, entre Besalú i Castellfollit, del que fins i tot us podeu descarregar el manual . Sabem que s’està fent una experimentació del sistema Polyfarming al Delta del Llobregat, però encara no se’n pot fer difussió.

         

 

 

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Agricultura, Contaminació, Cooperativisme, Decreixement, Distribució mail list, Emergència Climàtica, Exemples, Formació, Investigació i recerca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.