APRENEM DEL GLÒRIA AL DELTA DEL LLOBREGAT

Mapes de risc d’inundació i component marina.

PRESENTACIÓ

Al delta del Llobregat diferents visions, valors i interessos conflueixen en una àrea de tan sols 100ha. Conseqüentment, el delta del Llobregat és sovint titular de diversos conflictes territorials. Creiem que davant de problemàtiques complexes i incertes calen aproximacions transdisciplinàries del coneixement. Per fer-ho possible, a la jornada Aprenem del Glòria al delta: mapes de risc d’inundació i component marina volem oferim un espai per fer dialogar el coneixement científic, el coneixement tècnic amb el coneixement local. (text complet a sota)

Aquesta sessió es realitzarà en directe al Palau Robert la tarda del  23 de setembre de 2021,  de 16:30 a 19:00 i s’hi podrà assistir  en streaming via youtube gestionat per SICOM (La sessió presencial ha arribat al límit de l’aforament) . Per inscriure-us, aquí.

 

AGENDA    

16:30-16:40   Presentació i benvinguda (Antònia Casellas UAB)

16:40-16:55   Mariano Barriendos (UB) – Contextualització del temporal Gloria en clau històrica

16:55- 17:10  Eva Crego i Sandra Ruiz (ACA) – Els mapes de risc d’inundació pels districtes de conques fluvials de Catalunya: el cas del Llobregat.

17:15-17:30   Anna Marín (UAB) La component marina de la inundació als deltes. Presentació del mapa de masses d’aigua detectades el dia 22 de gener de 2020 al delta del Llobregat mitjançant imatges SAR (radar d’obertura sintètica).

17:30-18:20  Recull de testimonis de persones/empreses/institucions del delta afectades per la inundació que ens parlaran de les seves problemàtiques i d’algunes particularitats de la xarxa de drenatge local del delta.

  • Manuel Valero (Departament d’infraestructures de Castelldefels)
  • Armand Ribes (Departament de medi ambient de Gavà)
  • Miquel José (Unió de pagesos, Gavà)
  • Enric de Roa (Tècnic Espais Naturals)
  • Enric Queralt (Cuadll)
  • Jordi Fortuny (SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet)

18:20-18:50h    Debat i participació del públic

18:50-19:00h    Cloenda (Eduard Ariza UAB)

Inscripció: https://framaforms.org/aprenem-del-temporal-gloria-al-delta-del-llobregat-1631035482

FLYER de la jornada,  que us podeu baixar en format PDF aquí 

PRESENTACIÓ

Al delta del Llobregat diferents visions, valors i interessos conflueixen en una àrea de tan sols 100ha. Conseqüentment, el delta del Llobregat és sovint titular de diversos conflictes territorials. Creiem que davant de problemàtiques complexes i incertes calen aproximacions transdisciplinàries del coneixement. Per fer-ho possible, a la jornada Aprenem del Glòria al delta: mapes de risc d’inundació i component marina volem oferim un espai per fer dialogar el coneixement científic, el coneixement tècnic amb el coneixement local.

El grup de recerca SGR-INTERFASE del departament de geografia de la UAB juntament amb la Taula del Llobregat organitza una sessió divulgativa i participativa sobre les inundacions al delta del Llobregat, prenent com a marc referent el temporal Glòria (gener 2020). El debat està orientat a conèixer-ne les causes, entendre la gestió actual del risc, i les perspectives de futur en un context d’emergència climàtica que afecta una zona deltaica metropolitana clau pel territori i la seva població.

Iniciarem la jornada amb una visió històrica de les inundacions al riu Llobregat, fent èmfasi en el tram baix del riu. Aquesta aproximació històrica, a càrrec de Mariano Barriendos (professor d’història a la UB i paleoclimatòleg), ens permetrà una millor contextualització del temporal Glòria. A continuació, Eva Crego i Sandra Ruiz, del Departament de Planificació i Ordenació de l’Espai Fluvial (ACA), ens explicaran com s’elaboren els mapes de risc d’inundació segons la legislació vigent. L’Anna Marín Puig, investigadora del departament de geografia de la UAB, adreçarà la component marina de la inundació en zones deltaiques i presentarà un mapa amb les inundacions detectades durant el temporal Glòria.

La segona part de la jornada donarà veu a les persones directament afectades pels impactes de la inundació i coneixedores del les particularitats de la xarxa de drenatge local. Manuel Valero, del departament d’infraestructures de Castelldefels, ens informarà de la cota d’inundació urbana assolida durant el Glòria, fent èmfasi en el col·lapse dels col·lectors pluvials. Armand Ribes, del departament de medi ambient de Gavà, situarà la inundació marina de Gavà Mar durant el temporal marí del Glòria i les estratègies per fer-hi front. Miquel José, agricultor i representant de la Unió de Pagesos de Gavà, explicarà la compromesa viabilitat de l’agricultura més necessària que mai en un escenari de canvi ambiental global. Enric de Roa ens informarà de l’afectació del Glòria als Espais Naturals, especialment als estanys litorals que són zones receptores de les aigües urbanes, dels polígons industrials, de l’aeroport i dels camps agrícoles i els seu paper davant de fenòmens climàtics extrems. Enric Queralt, de la Comunitat d’Usuaris d’Aigües del delta del Llobregat, ens parlarà de la rellevància dels nivells piezomètrics de l’aqüífer i la gestió de la inundació deltaica. Jordi Fortuny, de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, farà referència a la forta pressió urbanística de la vall baixa i del delta del Llobregat que incrementa la sensibilitat d’aquest territori vers la inundació.

Antònia Casellas (professora de geografia de la UAB) moderarà l’acte i dinamitzarà un espai dedicat al debat amb el públic i Eduard Ariza (professor de geografia de la UAB) farà la cloenda de l’acte.

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en ACA, Aeroport, Agricultura, Baix Llobregat, Castelldefels, Cuadll, Delta Llobregat, Distribució mail list, Ecosistemes humits, Emergència Climàtica, Formació, Gavà, Hospitalet, Inuncat, Inundacions, Jornades, LLobregat, Prat de llobregat, Riskcat, Sediments, Sistemes Naturals, Viladecans, Xerrades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.