No anem bé, ecoviure

De les quatre  ponències del primer bloc de la “Jornada tècnica de l’aigua 2023” a Ecoviure -a part  de les presentacions, benvingudes i comiats- només una va insinuar, i de manera molt tímida, que “hauriem de repensar el nostre ús de l’aigua” ( David Güell, d’Aigües de Manresa).  Ni des d’Eurecat, ni del Servei de Salut ambiental, ni de Servei de Transició Energètica de Sabadell  apareix cap visió encaminada a  reduir la demanda, a qüestionar els usos actuals de l’aigua en el nostre territori ni molt menys  a posar en dubte l’explotació  que fem de l’aigua d’altres païssos ni, encara menys, s’insinúa  cap possibilitat de  viure d’una altra manera. Tampoc en el bloc de projectes  es va fer   menció de la finalitat d’aquella aigua que estalviem o recuperem ni a si cal canviar-ne l’ús.

Doncs… amb poc coneixement tècnic, amb gairebé cap càrrec a les nostres files  però amb uns  ulls que  miren ben oberts el món que ens envolta, diem senzillament  que cal un replantejament i canvi de model ja que  així no anem bé: que malbaratant aigua per alimentar uns porcs que després exportem,  fent  créixer unes verdures que venem en bona part a l’exterior,  regant  plantes transgèniques amb adobs que empobreixen el sòl,  seguint amb unes  indústries i una mineria que necessiten molts litres per netejar el que produeixen i  menystenint tenir un sòl viu,  anem directament cap al pitjor dels escenaris.

Haguéssim esperat   que en un fòrum d’aquestes característiques, que té per finalitat “servir de punt de trobada a les persones i professionals que, des de diferents àmbits, treballen per a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica del planeta.” i en la Jornada Tècnica de l’Aigua 2023   que tenia un alt nivell tècnic, hi hagués com a mínim   una ponència de caire decreixentista, que  posés en dubte i explicités  els límits de  la tecnologia, denunciés la gran campanya de  greenwashing auspiciada per les multinacionals  i ens ajudés a superar aquesta visió tan antropocèntrica del  món.

Aquí tenim les ponències:

Comentari de Narcís Prat:

Hola
Estic d’acord amb el que dieu, sembla que la gestió de l’aigua es solucioni amb tecnologia, digitalització i noves fonts, però sense baixar el consum serà molt complicat, sobretot per l’agricultura.
Aprofito per enviar-vos un pòster que he fet pel premi Ramon Margalef d’Ecologia 2023  on poso d’exemple del que deia el Margalef usant el Delta del Llobregat.
Resposta: Gràcies, Narcís, Publicarem el poster en alguna ocasió propera
Salut

 

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en ACA, Agricultura, Aigua subterrània, Aigües grises, Aqüífers, Cabals, Contaminació, Decreixement, Distribució mail list, Emergència Climàtica, Exposicions, Jornades, Sequera, Xerrades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.