La nostra història

Després de la reunió de gestació

La Taula del Llobregat es va gestar al municipi de Terrassa l’abril del 2018, després d’una reunió convocada per les entitats de la Taula de l’Aigua de Terrassa i la Plataforma Prou Sal, a  la que van assistir regidors de diferents ajuntaments de la conca, com els d’Abrera, Olesa i Rubí juntament amb entitats, entre altres la Xarxa per a la Nova Cultura de l’Aigua (XNCA), Ecologistes en Acció de Catalunya (EEAC),  el grup ecologista Sant Feliu (MES), l’Alternativa d’Unitat Popular de Rubí (AUP),  Martorell Viu  i la Societat de pescadors d’Abrera.  A l’acte també  hi van assistir investigadors/es de la UPC i de la UAB- ICTA,  tècnics de l’Ajuntament de Terrassa i altres persones a títol individual, com per exemple advocats experts en temes ambientals.

La presència de representants del Grup de Defensa del Ter (GDT) que van explicar com s’havia constituït la Taula del Ter va ser un esperó a la idea de conformar la Taula del Llobregat. Els eixos de treball que es van consensuar durant la reunió van ser: elaborar un mapa d’agents del territori, fer un recull de les problemàtiques, pressions i estat de la conca en general i finalment endegar un pla de treball que elaboraria el grup Promotor de la Taula.

PDF -resum de la jornada de constitució

Mesos més tard, a l’octubre del 2018 a  Molins de Rei  es va endegar el procés constituent de la Taula. Hi van assistir representants de la Xarxa Nova Cultura de l’Aigua (XNCA), del Moviment Ecologista de Sant Feliu, de la Taula de l’aigua de Terrassa, de Salvem Salau – Noguera Pallaresa, de Prou Sal, d’Anda Abrera (ANDA) – Associació Naturalista d’Abrera, d’Abrera en Comú, de Martorell Viu, de DEPANA, d’ADEFFA (Fauna i flora autòctones de la Catalunya Central), el grup Dones d’aigua, membres de la Unió de Pagesos, representants del Geoparc de la Catalunya Central, membres d’Enginyers Sense Fronteres – Aigua es Vida, investigadors de la UAB-ICTA, de la Càtedra UNESCO de la UPC i de la Universitat de Barcelona. També es va comptar amb representants  de la Regidoria de Medi Ambient de  l’Ajuntament de Molins de Rei i persones a títol individual.

Durant la primera part de l’acte de constitució, els i les assistents van exposar els seus vincles amb la conca i la seva implicació en la millora d’aspectes socials, ambientals i de governança del Llobregat. Després  vam  definir les expectatives que tothom tenia envers la Taula. Algunes idees que van sorgir son: el foment de la cogestió de la conca, la vigilància del compliment de les normatives ambientals i el bon estat de salut del riu, l’empoderament ciutadà i la vertebració d’un moviment social i polític per trobar solucions a les problemàtiques del Llobregat, la recuperació dels usos ambientals, socials i lúdics del riu i la sostenibilitat dels usos econòmics (agraris, industrials i terciaris).  Finalment, es va acordar la idea de treballar per canviar la mirada cap a un enfocament sistèmic del riu i  també  la necessitat d’establir mecanismes de coordinació amb altres espais de participació d’altres conques.

En la segona part de l’acte es van treballar els objectius concrets a curt, mitjà i llarg termini de la Taula i els resultats es poden veure a l’apartat de la web https://taulallobregat.org/objectius/.

Mapa de la conca i entitats de la Taula

A part de la recollida d’adreces  de persones i entitats  interessades en sumar-se a la Taula, de manera que ja som més de 190 i les consultes amb l’ICCC per fer el mapa de la conca i situar-hi les diferents entitats,  vam estar preparant una jornada presencial que pensàvem celebrar a Terrassa. Preteníem mostrar una visió holística del canvi climàtic a la conca amb experts en clima, en inundacions i en incendis i aconseguir un lligam més fort entre les entitats que formem la Taula. Però ens van atrapar les restriccions del coronavirus i la vam posposar pensant que la podríem  celebrar aviat. Vist com està la cosa, estem treballant en fer una trobada similar en format virtual.

Seguim enxarxant i per això hem anat a jornades presencials i online d’altres organitzacions, amb qui  mantenim contacte a través de les xarxes  i també hem estat als processos participatius de l’ACA, al voltant del Clima, de Fridays for Future, jornada europea sobre els deltes promoguda per la PDE, al·legacions a algunes mesures i moltes, moltes coses més…

Teníem la web, i ara  amb la pandèmia l’hem reforçat  convertint-la en una eina  similar a  una revista de manera que totes les persones inscrites reben cada dilluns al matí, puntualment, un enllaç a la nostra entrada. També  començarem a participar com a taula al Twitter i potser al Telegram.

Estem molt contents del suport rebut  i agraïts a les moltes persones que han col·laborat o col·laboren puntualment bé amb nosaltres, bé directament en la millora del riu. Nosaltres seguim determinats a tirar endavant, i esperem seguir comptant amb el vostre suport.

 

Spread the love

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.