Dia mundial de l’aigua

VALOREM L’AIGUA!

El Dia Mundial de l’Aigua, que se celebra a tot el món des del 22 de març de 1993, és una commemoració anual de les Nacions Unides centrada en la importància de l’aigua dolça. Celebra l’aigua i sensibilitza sobre els 2.200 milions de persones que viuen sense accés a l’aigua potable. Es tracta de prendre mesures per a fer front a la crisi mundial de l’aigua i aconseguir l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 6: aigua i sanejament per a tot@s el 2030. El tema del Dia Mundial de l’Aigua 2021 és “valorar l’aigua”. Més enllà de les qüestions de preu, aquest tema inclou el valor mediambiental, social i cultural que les persones atorguem a l’aigua.

El Relator Especial sobre els drets humans a l’aigua i al sanejament, el Sr. Pedro Arrojo, ha animat  al públic a organitzar activitats que promoguin l’educació, la conscienciació i la mobilització social per a inspirar el canvi . Atès que “no és el mateix utilitzar l’aigua per a omplir una piscina que garantir la quantitat mínima imprescindible d’aigua que cada persona, família o comunitat necessita per a una vida digna”.

Des de la Taula del Llobregat, sabem doncs, que  a  l’hora de determinar el valor de l’aigua, cal distingir i prioritzar entre quatre usos diferents:

 • Aigua per a la vida“, l’aigua necessària per a mantenir la vida i la dignitat humanes, com la quantitat mínima vital per a la vida i el sanejament, necessària per a una vida digna, que, com a dret humà, ha de tenir la màxima prioritat.
 • Aigua per a la ciutadania“, aquella aigua que serveix per un major benestar ciutadà i per a  l’oci, l’aigua utilitzada per a activitats i serveis d’interès general per a la societat,   -més enllà dels requisits bàsics per satisfer els dret humà a l’aigua i el sanejament- i que  implica tant la titularitat com els drets de les persones, però també els deures corresponents.
 • Aigua per a l’economia”, l’aigua utilitzada per a activitats legítimes de desenvolupament econòmic i que no ha de tenir prioritat sobre l’aigua per a la vida”.
 • Aigua per al crim“, l’aigua utilitzada per a activitats il·legítimes que afecten i violen els drets humans, així com   la sostenibilitat del medi ambient i que ha de ser perseguida  i sancionada.

PROU VOL DIR PROU! Us animem a veure i escoltar : Ja n’hi ha prou, privatització i serveis públics , una conversa ben concorreguda amb actuals i antics relators especials de l’ONU

Amb  motiu del Dia Mundial de l’Aigua d’aquest 2.021, els moviments socials de l’aigua instem  les administracions locals, metropolitanes, nacional i estatal a implementar totes les mesures necessàries per a  una política d’aigua a Catalunya que apliqui una gestió pública i democràtica, pel Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament i per aconseguir  el bon estat ecològic de les masses d’aigua.

Avui #DiaMundialDelAigua💧 volem posar en valor els 40 municipis catalans que estan en batalla judicial per recuperar el control del seu servei d’aigua. Agbar és qui, per sistema, està portant als tribunals els municipis que no volen seguir privatitzant l’aigua. ⤵️ https://t.co/TyHMp4exaL
(https://twitter.com/aiguapublica/status/1373937291765424129?s=03)

COMENTARI DE  àngels tripiana  [email protected]

https://youtu.be/7LxWeLtk_o4
Us deixo l’enllaç de la campanya que fem amb motiu del dia mundial de l’aigua l’observatori de l’aigua de Terrassa.
tots els esforços son pocs!

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Agricultura, Aigua pública i democràtica, Aigua subterrània, Contaminació, Distribució mail list, DMA Directiva Marc de l'Aigua, Dret humà a l'aigua i al sanejament, Ecosistemes humits, EWM European Water Moviment. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Dia mundial de l’aigua

 1. àngels tripiana diu:

  https://youtu.be/7LxWeLtk_o4
  Us deixo l’enllaç de la campanya que fem amb motiu del dia mundial de l’aigua l’observatori de l’aigua de Terrassa.
  tots els esforços son pocs!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.