La governança, la coproducció i la perseverança de la raó

El Ple municipal de Terrassa aprova les propostes de l’Observatori de l’aigua

L’Observatori de l’aigua de Terrassa (OAT), és un espai per a la coproducció de política pública en la gestió de l’aigua a Terrassa.

El sistema d’abastament d’aigua a la ciutat ha estat vivint dels beneficis que abans es repartien en dividends la gestora privada Mina-Agbar. Passats deu anys de tarifes congelades, de donar un altre ús en aquells beneficis, de dedicar-los al manteniment i a noves inversions, s’ha arribat a un moment en que s’havien de revisar les tarifes.

El sistema tarifari pertany als temes estratègics de la gestió de l’aigua, són la cobertura econòmica i el suport financer per a l’empresa i, per tant, una decisió que hauria de ser -en qualsevol empresa de gestió pública- participada per la ciutadania i pels actors socials. A Terrassa per a vehicular la participació es va crear l’OAT, un òrgan autònom que treballa de manera propositiva per millorar el servei i implementar la nova cultura de l’aigua i en aquest sentit es van elaborar les Propostes i motius per canviar les tarifes de l’aigua 27/07/24

El 2023 es va aprovar el nou sistema tarifari sense que l’Observatori de l’aigua pogués complir amb la seva tasca. Un any, el 2023 on la participació no es va donar i el nou sistema es va aprovar amb l’abstenció de l’OAT a través dels seus representants al Consell d’administració de Taigua (CAT). El canvi al nou sistema tarifari es va efectiu pel 2024 amb el compromís de l’administració de crear una comissió de seguiment (Administració-Gestora-OAT), per avaluar l’impacte del nou sistema tarifari i proposar millores. L’Observatori a més i per la seva part, va generar una comissió de seguiment més ampla per recollir la veu d’actors fonamentals de la societat terrassenca, la federació d’associacions de veïns i veïnes, la sindicatura de greuges, grups econòmics, sindicats, partits i persones a títol individual. Recollir queixes i opinions i elaborar i presentar millores. Les propostes elaborades, vam ser presentades i aprovades en un Plenari Extraordinari i amb l’acord d’elevar-les a l’aprovació del Ple municipal del 25 d’octubre en el cas de no ser assumides per l’Administració. Lamentablement, així va ser,  vam veure com les propostes troncals presentades per l’Observatori al CAT no eren contemplades al  pressupost presentat per Taigua pel 2025. Novament, l’OAT a través de la seva representació al CAT, va manifestar el seu desacord al Consell d’administració de Taigua votant en contra de l’elevació al Ple la  proposta de pressupost de Taigua pel 2025.

A la Permanent de l’OAT,  es va decidir començar una ronda de reunions amb partits representats al Ple per explicar amb detall, les millores presentades i demanar el seu suport en la votació de les nostres propostes. Finalment i a última hora, en reunió d’urgència amb l’Administració vam arribar a l’acord de que donarien el seu vot afirmatiu al Ple si s’afegia una transacció final on s’agafava el compromís d’esperar al resultat del primer trimestre 2025 i es donava la possibilitat d’ajustar les mesures proposades amb el tancament d’un any sense i amb el compromís de fer tots els possibles per fer efectives les propostes d’ampliació a 5 trams del consum domèstic i les altres mesures proposades el segon trimestre de 2025.

El Ple finalment va aprovar les propostes de millora de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa. La governança, la coproducció i la perseverança, han estat les claus per arribar a bon port.

El pròxim 22 de novembre obrirem l’espai “Diàlegs Públics” de l’Observatori. Volem compartir l’experiència d’aquest treball amb vosaltres, amb les organitzacions socials de la ciutat i persones interessades, recollir les vostres avaluacions, aprendre dels encerts i errors, de les vostres experiències, reconèixer-nos mútuament i ajudar-nos en les nostres tasques.

 

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Accions, Aigua pública i democràtica, Al·legacions, Cultura transformadora, Distribució mail list, Eines, Exemples, Investigació i recerca, Multimèdia, OAT, Participació, Sin categoria, Terrassa. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La governança, la coproducció i la perseverança de la raó

  1. Rafael diu:

    Que gran treball del OAT. Moltes gràcies sou un exemple.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.