Les lluites per la conca al país veí

Manifestació contra un projecte de conca  a Epannes

El dissabte 26 de març, més de 7.000 persones es van reunir a Deux-Sèvres, a  La Rochénard, en una mobilització d’una magnitud sense precedents contra els projectes de megaconca que  volen acaparar l’aigua de la regió. La manifestació va continuar amb el desmantellament de la xarxa de proveïment per a un futur embassament, que treuria aigua a les necessitats d’aigua potable dels habitants de Vallans.

La processó, festiva i acolorida, es va reunir a l’emplaçament d’un dels projectes d’una conca de 220.000 m³ i 7 hectàrees, Sev5,. Un cop allà, habitants, agricultors, sindicalistes, naturalistes i activistes del clima van recordar la seva determinació de detenir aquests projectes per  protegir i compartir els recursos hídrics. Equipats amb pales, plançons i planters, els participants van envoltar, després van replantar i van ocupar l’espai d’aquesta conca planificada… que hauria  de pertànyer, entre d’altres, al president de la FDSEA de Deux-Sèvres. A continuació, els manifestants van excavar i van retirar diverses sortides d’aigua del sistema de bombament de la conca prevista d’Epannes.

Durant l’última manifestació, la retirada d’una pila i el desmantellament d’una bomba havien mostrat la fragilitat d’aquestes infraestructures, cosa que s’ha tornat a demostrar avui amb la retirada i inutilització d’aquesta part de la xarxa, malgrat una presència policial despropor-cionada que ha atemptat contra la llibertat de manifestació.

Aquesta notícia és tant més important quant que aquesta xarxa de bombament anava a servir per  desviar l’aigua dels habitants de  Vallans, però també per  concentrar els drets d’aigua d’un grapat d’agricultors, en detriment de tots els altres. Aquest muntatge demostra clarament que les conques es volen utilitzar per  augmentar les extraccions d’aigua i bombar més i més dins  la capa freàtica, malgrat el que els promotors d’aquestes conques vulguin  fer-nos creure.

Al final del dia, malgrat els repetits intents de bloquejar l’arribada dels tractors i de les prohibicions de la prefectura, els manifestants van aconseguir finalment unir-s’hi, coneixent  que els agricultors són les primeres víctimes d’aquests projectes d’acaparament d’aigua, típics d’aquest model agroindustrial.

La magnitud i la determinació sense precedents d’aquesta nova concentració no és més que el principi: els manifestants ja reclamen una primavera  i diversos mesos d’intenses mobilitzacions contra els megaprojectes fins que aquests es detinguin. Mentre que el govern sembla voler secundar i finançar tots els megaprojectes d’emmagatzematge a França i després de la (…) anuncia que podrà posar en marxa tres nous mega-embassaments  (…)  Continuarem augmentant la nostra mobilització i la nostra resistència a aquests aberrants projectes. No passaran!

(Traduït de http://europeanwater.org/fr/actions/focus-par-pays-et-ville/1063-manifestation-contre-un-projet-de-bassine-a-epannes)

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Agricultura, Aigua subterrània, Assemblees, Col·lapse, Distribució mail list, Dret humà a l'aigua i al sanejament, Eines, Emergència Climàtica, EWM European Water Moviment, Exemples, França, Manifestacions, Participació, Sin categoria, Sistemes Naturals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.