El Delta, el Glòria i la seva component marina; les inundacions del 71 rememorades en diferents aspectes a Cornellà, a Olesa, a Esparraguera i a Martorell; La riuada del 61 portada al teatre a Terrassa i les pluges a Sallent, el runam i la salinització.
CORNELLÀ
Ens han fet arribar en nom de la junta de l’Avenç de Cornellà informació sobre l’acte que varen celebrar per recordar la riuada de 1971, en col·laboració amb l’Ajuntament de la ciutat . Creiem que una manera de fer difusió de la memòria és ocupar l’espai públic amb referències visibles per la ciutadanía. En aquest sentit el monòlit inaugurat ahir al carrer Verge de Montserrat, recordant les riuades, permet la interacció ja que mostra clarament les alçades on va arribar cadascuna.
En un acte a Cornellà, en Ramon Rull i en Joan Romagosa varen posar el context sobre les riuades i en concret sobre la del 71, de la que trobareu més informació a l’exposició “La memòria del fang”, a la plaça de l’església i en el llibre del mateix nom.
Amb motiu d’aquest aniversari hi ha hagut diverses referències als mitjans de comunicació: Radio Cornellà: https://www.radiocornella.cat/news/id/radiocornella_news_355 Diari de Barcelona: https://www.diaridebarcelona.cat/w/50-anys-riuades-cornella?redirect=%2F
També podem trobar – encara que costa una mica- records de la lluita antifranquista i del moviment popular que va desbordar les forces de l’ordre a la riuada de 1971 a Cornellà:
OLESA
A Olesa han preparat una magnífica exposició i elaborat un documental “Sobrepassant els límits” sobre la riuada del 71:
També a Olesa han elaborat un mapa interactiu que podeu veure clicant aquí o sobre la imatge:
MARTORELL
Martorell s’està bolcant en la commemoració, record i discussió del efectes de la riuada de 1971. Especialment, estan fent servir l’efemèride per reflexionar sobre què fem realment i què volem fer a les planes d’inundació dels rius Cardoner, Anoia i Llobregat .
SALLENT
Les pluges d’aquests dies al Bages han fet evident el que ja sabem: ICL Iberia no controla la sal que va a parar al riu Llobregat i el salinitza. Salinitzant sempre a través d’uns aqüífers que no s’han analitzat mai en profunditat.
Quan plou, superficialment també, rius de sal van al Llobregat:
Dessalinitzar ( la dessalinitzadora d’Abrera recull una mitjana de 154 Tm diàries) ho paguem entre tot@s. El TSJC, altres tribunals i un expedient de la Unió Europea han ordenat restaurar el Cogulló, pagar la contaminació i retornar els danys. En comptes d’això, el govern ha admès que ICL tregui 8 Hm3 anuals del Llobregat, crei un runam “temporal” a Súria i continuï salinitzant. I li ha permès dipositar una fiança mínima que no cobrirà les despeses si se’n va.
I aquesta ha estat la reacció de FEM POBLE de Sallent davant el projecte d’instal·lar plaques solars al runam del Cogulló:
TERRASSA
Les traces del silenci | TAE
EL DELTA DEL LLOBREGAT
La jornada “APRENEM DEL GLÒRIA AL DELTA: Mapes de risc d’inundació i component marina” organitzada per la Taula del Llobregat i SGR Interfase de la UAB va ser un èxit: Amb tot i les restriccions COVID, més de vint persones van assistir-hi en directe al Palau Robert i unes vint més van assistir-hi online fent preguntes després als oradors. Però encara més: el vídeo pulcrament gravat i sonoritzat per SICOM porta ja més de 140 visualitzacions. Us el posem aquí sota i, si en voleu una visió ràpida, us recomanem les conclusions resumides (Minut 2:29:30) per el Sr. Eduard Ariza, que us donaran la visió global i exacte de l’acte. Segur que us faran venir ganes de veure tot el video o que podreu triar la part que més us interessi:
COMENTARI REBUT DE: Narcis Prat
El vídeo de la sortida de sal del Runam mostra el que ja he dit moltes vegades. És impossible que el Llobregat recuperi el Bon estat ecològic aigües avall de les mines pels pulsos de sal que eliminen la fauna intolerant que des de les parts superiors podria recolonitzar la part inferior del Llobregat. I la Generalitat l'únic que proposa son mesures que hem de pagar entre tots (l'ACA). Es desesperant comprovar que per més que cada anys facis un informe sobre el tema, el cas que et fan és mínim. Fa falta una riuada que s'emporti a polítics, empresaris i bancs cap al mar.
El vídeo de la sortida de sal del Runam mostra el que ja he dit moltes vegades. És impossible que el Llobregat recuperi el Bon estat ecològic aigües avall de les mines pels pulsos de sal que eliminen la fauna intolerant que des de les parts superiors podria recolonitzar la part inferior del Llobregat. I la Generalitat l’únic que proposa son mesures que hem de pagar entre tots (l’ACA). Es desesperant comprovar que per més que cada anys facis un informe sobre el tema, el cas que et fan és mínim. Fa falta una riuada que s’emporti a polítics, empresaris i bancs cap al mar.