Gràcies a DEPANA, La Comissió Europea demana a ESPAÑA que compleixi la seva obligació de protegir el Delta del Llobregat.
Un Delta del Llobregat que ha retrocedit, i molt, en els darrers cent anys, com evidencia un estudi que mostrem al final d’aquesta entrada
En el seu paquet habitual de decisions sobre procediments d’infracció, la Comissió Europea emprèn accions jurídiques contra diversos Estats membres per no haver complert les obligacions que els pertoquen en virtut del Dret de la Unió Europea. Aquestes decisions, que abasten diferents sectors i àmbits d’actuació de la Unió Europea, pretenen garantir la correcta aplicació del Dret de la Unió en benefici dels ciutadans i de les empreses.
La Comissió demana a Espanya que prengui mesures addicionals per protegir i gestionar la seva Xarxa Natura 2000, respectant així les seves obligacions, en virtut de la Directiva sobre els hàbitats (Directiva 92/43 / CEE del Consell). En particular, Espanya ha d’adoptar les mesures necessàries per evitar qualsevol nou deteriorament de l’indret Natura 2000 «Delta del Llobregat» com a conseqüència de l’execució de grans projectes d’infraestructures, és a dir, les ampliacions de l’aeroport internacional i del port marítim de Barcelona.
Tant el Pacte Verd Europeu com l’Estratègia de l’Unió Europea sobre la biodiversitat indiquen que és fonamental que la UE posi fi a la pèrdua de biodiversitat i que la protegeixi i la restauri.
Amb tot i ser una de les regions més densament poblades de la península ibèrica, els fràgils ecosistemes lenítics del Delta del Llobregat alberguen una biodiversitat excepcional i exerceixen un paper crucial en las rutes migratòries de moltes espècies d’aus europees, contribuint així a preservar la coherència global de la Xarxa Natura 2000.
Des de 2013 s’ha dialogat amb les autoritats espanyoles sobre el deteriorament i les possibilitats d’atenuar i compensar els danys mediambientals causats pels grans projectes d’infraestructures. Tanmateix, AENA no ha complert suficientment els compromisos assumits per les autoritats en matèria d’atenuació i compensació, com són l’adopció i l’execució d’un pla especial per a la protecció de les zones naturals i del paisatge del Delta de Llobregat i de l’ampliació de la zona de protecció especial a fi de salvaguardar els territoris més adients per a la conservació de les aus.
Per tant, la Comissió ha enviat una carta d’emplaçament a Espanya, que disposa ara de dos mesos per abordar les deficiències plantejades per la Comissió; de no fer-ho, la Comissió podria optar per enviar un dictamen motivat.
La Vanguardia se’n fa ressò i amplia la notícia amb el posicionament de DEPANA
Per altra part, el Delta del Llobregat ha retrocedit molt, com mostra aquest estudi de tres científics de la UPC: https://nhess.copernicus.org/articles/20/3315/2020/
D’aquest estudi se’n va fer ressó BTV:
https://beteve.cat/medi-ambient/retroces-delta-riu-llobregat/