Autopista al Berguedà?

Aquest  títol  cridaner explicita una realitat. Des que fou construïda  la central tèrmica de Cercs,  que amb una potència de  160.000 kW   fou clausurada l’any  2011 per delicte ecològic,   una llaminera línia de 220 kV  lliga el Berguedà amb la xarxa espanyola i europea i aquesta llaminadura està portant projectes de dubtosa eficàcia a l’Alt Llobregat. Primer va ser la planta  cremadora de residus industrials i ara és una central hidroelèctrica reversible . Mireu aquí les autopistes de l’electricitat i el pastís al que pretenen accedir  aquestes empreses:

Renovables sí, però d’una manera planificada i allunyada de projectes especulatius.

Aquest és  el sentit de la  moció del Grup de Defensa de la Natura del Berguedà contra al projecte privat de la central hidroelèctrica reversible de la Baells. Com diu Guillem Canal: “Rebutgem el projecte de la central hidroelèctrica de la Baells perquè es tracta d’una proposta especulativa, que no genera energia nova i que suposa un impacte molt gran al territori

La TAULA DEL LLOBREGAT se suma  al rebuig del projecte que preveu la construcció d’una central a la riba dreta de l’embassament, una canal doble per transportar aigua al Pla de Clarà -on es construiria un nou embassament-, una línia d’alta tensió per transportar l’energia fins a la subestació dels Emprius -a l’antiga central tèrmica de Cercs-, i pistes forestals per accedir a l’indret de l’obra. Tot plegat impulsat des de l’empresa madrilenya Amaranta Energy del grup inversor Capital Energy, amb l’objectiu de emmagatzemar  electricitat a través d’un sistema de bombatge d’aigua i obtenir el màxim rendiment econòmic aprofitant els pics en el preu del mercat de la llum. Es tracta, doncs,  d’un bassa que només estarà plena ocasionalment i que majoritàriament farà  una trampa:  s’omplirà amb energia excedentària provinent de les nuclears que després  es vendrà com energia verda  de les hidroelèctriques.

Vegeu: E l projecte  de la incineradora de residus a Cercs

Vegeu: Altres informacions sobre el Grup de Natura del Berguedà i la central hidroelèctrica reversible

 

La CUP de Berga rebutja el projecte privat de la central hidroelèctrica reversible de la Baells

Des de la CUP hem donat suport a la moció presentada pel Grup de Defensa de la Natura del Berguedà perquè no podem aprovar un projecte especulatiu que no genera energia verda i que suposa un impacte molt gran al territori. D’aquesta manera, hem esdevingut el primer ajuntament de la comarca que mostra una oposició frontal a la proposta. L’aprovació del text comporta que l’Ajuntament de Berga es comprometi a:

  1. Manifestar el rebuig de l’Ajuntament de Berga al projecte de central hidroelèctrica reversible La Baells.
  2. Sol·licitar al Ministeri de Transició Energètica que desestimi el projecte per estar situat en una zona tectònica inestable, pel seu enorme impacte ambiental, per la previsió de moure més de dos milions de metres cúbics de terra i per la destrucció de zones de vital importància per la biodiversitat com son les pastures del Pla de Clarà, Pla Mitjà i Plans de Marginet del municipi de La Nou de Berguedà.
  3. Demanar al Ministeri de Transició Energètica i a la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Acció Climàtica, un replantejament de les condicions per la implantació de centrals d’energies renovables per evitar la pèrdua de pastures, conreus i espais d’alt valor per la biodiversitat, espais que s’han de protegir per evitar-ne la desaparició. L’eliminació de les emissions de gasos contaminants no pot fer-se a costa de destruir espais naturals ni agrícoles, és un contrasentit i una política de terra cremada. Destruir la natura i els conreus és perdre els avantatges de la transició energètica.
  4. Traslladar els acords del ple al Ministeri de Transició Energètica, al Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, a l’Agència Catalana de l’Aigua i a l’empresa Amaranta Energy S.L.

 

Així mateix, des de  LA TAULA DEL LLOBREGAT traslladem tot el suport al Grup de Defensa de la Natura del Berguedà en la seva lluita iniciada contra el desplegament del projecte. 

 

 

 

malarrassa ha comentat la nostra entrada, vegeuhttps://malarrassa.cat/dia-a-dia/autopista-al-bergueda-renovables-si-pero-duna-manera-planificada-i-allunyada-de-projectes-especulatius/

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Al·legacions, Alt Llobregat, Cercs, Distribució mail list, Energies renovables, Participació, Rescloses. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.