Com restaurar els rius?

Com s’han restaurat els rius després del Gloria? Un arbre mort al riu, cal treure’l o no?

A Catalunya Ràdio, el passat 26 de juny, al “Visca la Terra” es preguntaren  com s’està gestionant la restauració dels rius i rieres afectats pel temporal Gloria del mes de gener. El 70% de les espècies d’arbres que hi havia als marges dels rius es van destruir. Com es recupera això? Quins criteris imperen? S’ha fet massa de pressa? Calia anticipar-se a un altre possible riuada? En parlem amb Diego Moxó, director de Coordinació Territorial de l’ACA, i Narcís Prat, catedràtic d’Ecologia.

A la Taula del Llobregat ens hem adherit al MANIFEST SALVEM ELS RIUS:
“Els cursos fluvials són un dels ambients de major importància ecològica, constituint l’hàbitat de multitud d’espècies, moltes d’elles en perill d’extinció i de conservació prioritària. Els rius i rieres són l’hàbitat d’espècies tant importants com la llúdriga, el turó, la rata d’aigua, el blauet, la merla d’aigua, la tortuga de rierol o el cranc de riu ibèric, per citar-ne alguns exemples.
Els boscos de ribera, formacions forestals que acompanyen als cursos fluvials, són essencials per la conservació dels propis cursos fluvials i per al correcte funcionament de tot l’ecosistema. Alhora són veritables zones d’esponjament en cas de riuades. Quan el cabal és elevat, el bosc de ribera permet alentir la velocitat de les aigües, reduir l’erosió i, si s’han respectat les planes d’inundació, evitar que l’aigua sobreïxi del seu espai natural. Totes aquestes funcionalitats permeten dissipar l’energia de l’aigua i dels sediments que arrossega i, per tant, que els béns materials i els personals es vegin menys amenaçats en cas d’episodis extraordinaris d’avingudes. Els fenòmens meteorològics extrems s’estan convertint en habituals degut al canvi climàtic, i per consegüent, cal garantir uns ecosistemes fluvials madurs capaços de minimitzar els seus efectes.
El boscos de ribera, a més a més, actuen de filtres de l’aigua, retenint els sediments i els contaminants, oxigenant l’aigua i regulant-ne la temperatura. En definitiva, garanteixen una bona qualitat hídrica. El cursos fluvials, a banda de constituir, per si mateixos, uns espais naturals d’un elevadissim valor ecològic, tenen una funció molt important com a autèntics corredors biològics que vertebren els espais naturals del nostre país, ajudant a una major connectivitat territorial, fet essencial perquè la fauna i la flora puguin ésser el més resilients possibles al canvis produïts per l’alteració en els usos del sòl i les conseqüències del canvi climàtic….
LLegir el text complet aquí  Manifest Salvem els Rius

Més informació a

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en ACA, Distribució mail list, Emergència Climàtica, Inundacions, LLobregat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.