Diàlegs Públics, experiències en la coproducció de polítiques públiques

Aquest divendres 22, a Terrassa, l’encontre “Diàlegs Públics” ha fet un anàlisi sincer i obert de les experiències en coproducció de polítiques públiques que es porten a terme a la ciutat en temes d’aigua.

L’obertura de la trobada va anar a càrrec de la presidenta de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT) ,Sònia Giménez, assenyalant el caràcter social de l’Observatori així com la seva autonomia en el desenvolupament dels principis que regeixen les actuacions, “i bàsicament aquests principis són: garantir la transparència, garantir la justícia social i el dret humà a l’aigua i al sanejament, la sostenibilitat mediambiental, tenint en compte aquesta visió que va més enllà de la local, que és la visió de conca i supra local i molt concretament garantir la participació de la ciutadania, la participació real en aquestes decisions estratègiques que han d’anar al voltant de l’aigua entesa com un bé comú”… temps de parar i reflexionar i veure de quina manera podem millorar aquesta coproducció de política pública, veure en què fallem, en què podem millorar, veure com l’entenem nosaltres, com l’entén l’administració, quins són els tempos de l’administració, com són els nostres tempos, veure què hem fet malament o què podem fer millor”

Seguidament en Martí Rosas, coordinador del grup d’indicadors i control social, va exposar l’escaleta de la jornada i els objectius remarcant que “hem transformat aquestes sessions: en comptes d’explicar què fa l’OAT, l’hem transformat en una sessió de reflexió conjunta i des d’aquí, intentar veure com dialoguem els uns amb els altres i com podem millorar entre totes i tots el que tenim entre mans”

A través d’una presentació ens va fer el relat cronològic de les fites més importants dins la línia de temps per permetre’ns una millor visió de les passes i del conjunt i, del paper de l’Observatori i de la Comissió de Tarifes en particular dins el procés de canvi del sistema tarifari de l’abastament d’aigua a la ciutat.

Una exposició a tall d’informació que donaria pas a l’obertura d’un diàleg conjunt, per expressar observacions, puntualitzacions i preguntes dirigides a l’aclariment de punts. Una avaluació del procés, de mesures i d’actuacions en el transcurs de juliol del 2021 (creació crea  la Comissió de Tarifes a l’Observatori), fins a l’octubre de 2024, data en el que la Plenària Extraordinària de l’OAT decideix com a últim recurs elevar a la consideració del Ple Municipal la “Proposta ciutadana de millores del sistema tarifari” amb el resultat final de la seva aprovació.

Després d’una petita pausa cafè, MEL (Educació Ambiental), va complir l’encàrrec d’organitzar i dinamitzar l’objectiu de la trobada. Les “Laures” (Barba i de la Orden), van prendre la conducció de la segona part amb la posada en marxa d’espais de reflexió per grups, per a respondre a un seguit de preguntes:

 

 

 

 

 

A través del mètode dels “barrets de Bono” els grups exposaren en fitxes preparades les idees i sentiments que els havien provocat el coneixement temporal del treball de l’Observatori, així com aspectes a ressaltar com a la creació de la Comissió Ampliada de Tarifes i on la Federació d’Associacions de Veïnes de Terrassa (FAVT) i la Sindicatura de greuges presents en l’encontre i partíceps d’aquesta, van jugar un paper essencial en el recull de queixes ciutadanes i aportacions per a respondre-les.

Les preguntes explícites del diàleg per grups anaven adreçades a entrar a valorar les dades i a expressar com ens fèien sentir, bé o malament. A discriminar amb prudència i analitzar i situar aquelles coses que podien funcionar malament.

Després d’aquestes preguntes de marcat realisme per a situar als grups, van entrar en les que permeten traçar línies de suport i superació. Així i des d’un pensament constructiu, assenyalar els punts forts del procés i els seus beneficis. Continuar elevant el nivell treballant noves fórmules i “fórmules sense complexos”. Quines idees ens suggereixen?, Quines coses es poden fer de manera diferent?… I finalment, ens vam posar el “Barret de les Conclusions”, identificant les bones pràctiques i exposant noves idees que ajudin l’Observatori i altres moviments a superar les dificultats. Podem dir que l’experiència ha estat gratificant i profitosa per a totes, com es va expressar a través de l’aplicació Mentider en finalitzar la jornada.

Caldran uns dies perquè les dinamitzadores de MEL ens facin arribar els resultats amb l’anàlisi de la jornada i els seus suggeriments. Per part de l’OAT, tan bon punt les tinguem, s’enviarà a totes les participants de l’encontre i com s’ha fet amb altres, estarà penjat a la web.

Amb tot, us podem avançar que per l’any vinent la Comissió de Tarifes continuarà treballant altres apartats del sistema tarifari com el paper dels consums municipals, i la concreció del fons social. L’Observatori aprofita per convidar-vos: dirigiu-vos a [email protected].

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en ACTUACIONS, ACCIONS, Aigua pública i democràtica, Assemblees, Cultura transformadora, Distribució mail list, Eines, Formació, FORMACIÓ, Governança, Investigació i recerca, Jornades, OAT, Participació, SENSE CATEGORIA, Sin categoria, Terrassa. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.