El CANVI CLIMÀTIC, INFORMES.

Als mèdia apareixen informes sobre el  Canvi Climàtic. Hem suposat que a vegades generen una mica  d’embolic i volem compartir  els aclariments que hem fet, per si us serveixen.

A nivell mundial:

El Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) va ser creat el 1988 en el marc de l’ONU  per facilitar avaluacions integrals de l’estat dels coneixements científics, tècnics i socioeconòmics sobre el canvi climàtic, les seves causes, possibles repercussions i estratègies de resposta. Des del 1988,  l’IPCC ha preparat cinc informes d’avaluació que consten de diversos volums.  Ara es troba en el seu sisè cicle d’avaluació, que comprèn  tres informes especials i un informe metodològic sobre els inventaris nacionals de gasos d’efecte d’hivernacle. D’aquest  Sisè Informe d’Avaluació (IE6)  ha publicat ja  l’Informe de síntesi  Trobareu més informació en castellà a https://www.ipcc.ch/languages-2/spanish/ . A les conclusions, acabades de publicar dilluns passat, afirma que el canvi de clima induït per la humanitat està causant una disrupció perillosa  i afectant les vides de billions de persones al voltant del món.  La comunitat científica avisa que el món  afrontarà  riscos  múltiples deguts al  clima  durant les properes  dues dècades, especialment al  Mediterrani, que ja suporta  un escalfament de 1.5°C  (per sobre de la mitjana global de 1.1°*C).

Aquí en tenim un resum visual fet pel CREAF:                                    https://www.instagram.com/reel/Capvf3ODvzV/?utm_medium=copy_link

A nivell català

El Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya (TICCC) analitza l’estat del clima i la seva evolució recent i futura al nostre país, tant des del punt de vista de les seves bases científiques com en relació als diversos subsistemes naturals i sectors socioeconòmics. Té la voluntat de màxima cobertura temàtica i de servei als diversos actors. Aquí us podeu baixar l’informe complet.  Tota la informació en aquesta adreça: http://cads.gencat.cat/ca/publicacions/informes-sobre-el-canvi-climatic-a-catalunya/tercer-informe-sobre-el-canvi-climatic-a-catalunya- Aquí també es poden  consultar per separat cadascun dels capítols a través de desplegables.

I sobre els rius, què?

El canvi climàtic produeix, i molt probablement seguirà produint, un augment de la temperatura i de la sequera al nostre país. Si la combinació del canvi climàtic, de les pertorbacions associades (per exemple, inundacions, sequeres, incendis forestals, etc.) i de les modificacions en els altres components que formen part del canvi global (sobretot les variacions de l’ús del sòl, la contaminació i la sobreexplotació dels recursos) continuen com fins ara, és probable que superin la resiliència de molts ecosistemes i n’alterin l’estructura i el funcionament, i això comprometrà els usos que en fem fins ara. Per tant , és molt evident  que , en l’impacte del canvi climàtic  sobre la nostra conca i la nostra gent, influiran, i molt,  les mesures de gestió que s’adoptin.

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Col·lapse, Decreixement, Distribució mail list, Emergència Climàtica, Investigació i recerca, IPCC, Sistemes Naturals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.