Als mèdia apareixen informes sobre el Canvi Climàtic. Hem suposat que a vegades generen una mica d’embolic i volem compartir els aclariments que hem fet, per si us serveixen.
A nivell mundial:
El Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) va ser creat el 1988 en el marc de l’ONU per facilitar avaluacions integrals de l’estat dels coneixements científics, tècnics i socioeconòmics sobre el canvi climàtic, les seves causes, possibles repercussions i estratègies de resposta. Des del 1988, l’IPCC ha preparat cinc informes d’avaluació que consten de diversos volums. Ara es troba en el seu sisè cicle d’avaluació, que comprèn tres informes especials i un informe metodològic sobre els inventaris nacionals de gasos d’efecte d’hivernacle. D’aquest Sisè Informe d’Avaluació (IE6) ha publicat ja l’Informe de síntesi Trobareu més informació en castellà a https://www.ipcc.ch/languages-2/spanish/ . A les conclusions, acabades de publicar dilluns passat, afirma que el canvi de clima induït per la humanitat està causant una disrupció perillosa i afectant les vides de billions de persones al voltant del món. La comunitat científica avisa que el món afrontarà riscos múltiples deguts al clima durant les properes dues dècades, especialment al Mediterrani, que ja suporta un escalfament de 1.5°C (per sobre de la mitjana global de 1.1°*C).
Aquí en tenim un resum visual fet pel CREAF: https://www.instagram.com/reel/Capvf3ODvzV/?utm_medium=copy_link
A nivell català
El Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya (TICCC) analitza l’estat del clima i la seva evolució recent i futura al nostre país, tant des del punt de vista de les seves bases científiques com en relació als diversos subsistemes naturals i sectors socioeconòmics. Té la voluntat de màxima cobertura temàtica i de servei als diversos actors. Aquí us podeu baixar l’informe complet. Tota la informació en aquesta adreça: http://cads.gencat.cat/ca/publicacions/informes-sobre-el-canvi-climatic-a-catalunya/tercer-informe-sobre-el-canvi-climatic-a-catalunya- Aquí també es poden consultar per separat cadascun dels capítols a través de desplegables.
I sobre els rius, què?
El canvi climàtic produeix, i molt probablement seguirà produint, un augment de la temperatura i de la sequera al nostre país. Si la combinació del canvi climàtic, de les pertorbacions associades (per exemple, inundacions, sequeres, incendis forestals, etc.) i de les modificacions en els altres components que formen part del canvi global (sobretot les variacions de l’ús del sòl, la contaminació i la sobreexplotació dels recursos) continuen com fins ara, és probable que superin la resiliència de molts ecosistemes i n’alterin l’estructura i el funcionament, i això comprometrà els usos que en fem fins ara. Per tant , és molt evident que , en l’impacte del canvi climàtic sobre la nostra conca i la nostra gent, influiran, i molt, les mesures de gestió que s’adoptin.