2021-2027 Què farem amb l’aigua?

L’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) ha elaborat  i  posat a exposició pública el seu ambiciós programa de treball “Programa de mesures” pel període 2022-2027, amb un pressupost de 2.400 M€ pels cinc anys  (El total del pressupost de la Generalitat per l’any 2020 va ser de 42.000 M€, és a dir, que el pressupost de l’ACA correspondrà aproximadament un 0,80%))

Organitzacions ecologistes, de defensa del territori i altres han presentat al·legacions. La TAULA DEL LLOBREGAT n’hem presentat un petit plec i ens hem adherit al gruix de les encapçalades per Aigua és vida. Aquí  volem fer palès alguns aspectes de visió de conjunt  que trobem a faltar: encara que el programa de mesures és molt elaborat ens sembla que amb aquest pressupost i plantejament  no arriben a implementar les mesures que tindrien un impacte rellevant, sinò que només posen títols a problemes que necessitarien valentia i inversió Aquesta és la nota de premsa que distribuïm

En primer lloc i principal REIVINDIQUEM ELS CONSELLS DE CONCA , especialment el del Llobregat, com a eina de governança que permeti  la participació a la  gestió dels nostres rius. Els Consells de conca,  aprovats pel Parlament i anul·lats el 2011 per la “llei Ómníbus”, són avui dia molt més necessaris  per aconseguir  l’adaptació de la societat a  l’augment de fenòmens extrems deguts al canvi climàtic (inundacions, sequeres) i per promoure el decreixement del consum vers uns  nivells sostenibles pel territori. Cal, pensem, de totes totes, tenir Consells de Conca per poder gestionar la complexitat dels anys que vindran des de la proximitat i amb el territori. I no estem sols: El CUSA (Consell per l’ús sostenible de l’aigua) també els recomana!

En segon lloc creiem que cal que l’ACA , si és que excedeix la seva competència, expressi amb claredat la seva opinió enfront dels DISBARATS EN LA GESTIÓ DELS RUNAMS DEL BAGES. Creiem que si no té una posició valenta en aquest tema, posa en qüestió la seva posició general. Dos exemples:

  • El Pla de  restauració mediambiental presentat per l’empresa i beneit per la Generalitat ha estat rebutjat  totalment pel  jutjat penal nr.1 de Manresa, en auto emès el 17.01.2022 seguint amb la sentència penal  242/14. No hauria de dir l’ACA que cal  un pla radical de restauració i exigir una fiança proporcional a l’empresa ICL?
  • Amb el poc cabal que porta el Llobregat i la necessitat d’aigua que hi ha a la conurbació barcelonina, no hauria d’haver-se concedit 8 Hm3 d’aigua regenerada a ICL com va concedir l’Expedient: CC2016000177 de l’ACA. Un pronunciament del CUSA ho desestimava totalment.

En tercer lloc , davant la previsió d’augment  d’inundacions,  l’ACA segueix ignorant  els riscos en què viurà molta gent que  ocupa un espai del riu que acabarà per inundar-se tard o d’hora. La principal mesura contra les inundacions ha de ser la planificació territorial i urbanística deixant d’ocupar zones inundables i desocupant i deixant lliures d’edificacions zones actualment construïdes, com recomana el CUSA

L’aigua és massa important per deixar-la en mans d’ interessos privats. Reclamem espais i eines innovadores per tal  que el territori es pugui implicar en la gestió dels canvis necessaris per reduir la nostra vulnerabilitat al canvi global.

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en ACA, Al·legacions, Decreixement, Distribució mail list, DMA Directiva Marc de l'Aigua, Emergència Climàtica, Especulació urbanística, Inundacions, Participació, Runams. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.