S’acosten temps difícils: les energies fòsils s’han acabat o s’estan acabant i el canvi climàtic agreujarà les nostres condicions de vida amb més episodis extrems : més pluges, més sequeres i els preus dels aliments augmentaran. Més que mai, hem de fer el possible per salvar l’aigua, els rius, per continuar gaudint d’aquest bé comú. Especialment important són els aqüífers.
Val la pena escoltar en Pedro Arrojo, consultor de les Nacions Unides, parlar a Barcelona dels molts valors de l’aigua, explicant que ” no podem comparar el valor del mínim vital d’aigua que necessitem cadascú per mantenir la vida amb el valor, per exemple, d’omplir d’aigua una piscina” i afirmant que “l’aigua recurs no pot ser comprada simplement pel capital” . I, després, fent fàcil que entenguem la financiarització de l’aigua i com ens pot afectar.
Aquest és l’enllaç a l’ informe complet que en Pedro Arrojo va presentar a les NNUU: “Informe sobre mercantilización y financiarización del agua” https://undocs.org/es/A/76/159 i aquest enllaç la versió simplificada en castellà: https://www.ohchr.org/Documents/Issues/Water/annual-reports/a-76-159-friendly-version-sp.pdf
En un estil més divulgatiu, als matins de Tv3, entrevistat per la Lídia Heredia:
Tenir cura de l’aigua bé comú vol dir també i d’una manera molt important tenir cura dels aqüífers, precisament el tema escollit per al Dia Mundial de l’Aigua 2022 “Groundwater: making the invisible visible” > “Aigües subterrànies: fent visible allò invisible”. En l’acte organitzat per l’ACA per compartir i posar en comú les diverses mirades al voltant de l’aigua i els reptes que ens planteja el context actual de l’emergència climàtica el proper dia 21 de març a partir de les 18.00 hores , que serà retransmès en streaming pel canal youtube de l’Agència, a la Taula rodona hi participarà la nostra companya Annelies Broekman, investigadora del grup de recerca d’Aigua i Canvi Global del CREAF i membre de la Taula del Llobregat, per parlar d’Aigua i medi ambient: