Trump (EEUU) està apujant els aranzels arreu i per xarxes ràdios i televisions ens diuen que TOT serà més difícil , que els preus s’apujaran i que serem més pobres. Des de la nostra petita conca del nostre petit país volem parlar-ne una mica i, com a mínim, donar referències d’altres punts de vista als que creiem cal fer cas.
Un aspecte bàsic: Que Trump posi aranzels no ens ha de fer caure en la trampa i defensar els interessos dels grans oligopolis. Les grans multinacionals són les que, durant dècades, han presentat la política de lliure comerç com una necessitat per al desenvolupament econòmic i la modernització del sector agrícola. . No obstant, la realitat any rere any i dada rere dada s’ha encarregat de demostrar que els Tractats de Lliure Comerç (TLC) i l’eliminació d’aranzels han tingut conseqüències devastadores per a la petita i mitjana agricultura, així com per a l’agricultura familiar. Mentre que les grans corporacions agroindustrials han expandit el seu domini sobre el mercat global, milions de petits agricultors han vist els seus medis de vida destruïts, obligant-los a abandonar les seves terres i les seves maneres de producció. En tots els països, també en el nostre. (Llegiu l’article sencer: https://www.elsaltodiario.com/opinion/javier-guzman-viva-aranceles)
Yanis Varoufakis ha escrit un llibre ( on afirma que el capitalisme ha mort i el sistema que el substitueix no és millor, però que les dinàmiques tradicionals del capitalisme ja no governen l’economia. El que ha matat a aquest sistema és el propi capital i els canvis tecnològics accelerats de les últimes dues dècades, que, com un virus, han acabat amb el seu hoste. I la guerra dels aranzels constituirà una commoció global que anul·larà l’obra del seu predecessor en posar fi al sistema de Bretton Woods de 1971, que va ser la punta de llança de l’era de la financerització.
Així, segons Varoufakis, la fixació aranzelària de Trump forma part d’un pla econòmic global que és sòlid, encara que sigui una cosa intrínsecament arriscada. Perque NO vivim en un món de mercats competitius en el qual els diners són neutrals i els preus s’ajusten per a equilibrar l’oferta i la demanda de tot, com ens volen fer vcreure
Nosaltres hem parlat altres vegades dela necessitat i la urgència de laTransició ecosocial i defensem la sobirania alimentaria, que , de fet, és una filosofia de vida ja que defineix els principis sobre els quals ens organitzem en la nostra vida diària i coexistim amb la mare terra. És una celebració de la vida i de la diversitat que ens envolta. Abraça cada element del nostre cosmos; el cel sobre els nostres caps, la terra sota els nostres peus, l’aire que respirem, els boscos, les muntanyes, les valls, camps, oceans, rius i estanys. Reconeix i protegeix la interdependència entre 8 milions d’espècies que compartim aquesta llar.
Acaba d’aparèixer a la revista CRITIC una entrevista a l’economista Josep Manel Busqueta per entendre quin és l’objectiu de fons de Trump i, de retruc, saber com ens afectarà als catalans aquest nou món que vindrà. Busqueta, pastisser, economista i autor del llibre Passar a l’ofensiva, ha iniciat una trilogia d’articles a CRÍTIC sobre els canvis radicals de l’actual sistema capitalista global i, ara, d’urgència, fa una pausa per explicar-nos això dels aranzels per a dummies.
https://www.soberaniaalimentaria.info/numeros-publicados/78-numero-42/920-la-via-campesina-soberania-alimentaria-una-propuesta-por-el-futuro-del-planeta
https://viacampesina.org/es/17-de-abril-2025-dia-internacional-de-las-luchas-campesinas-llamado-a-la-accion/?mtm_campaign=17%20April%202025%20-%20ES&mtm_kwd=Mailchimp
https://www.sinpermiso.info/textos/el-plan-maestro-de-donald-trump-para-la-economia
Comentari de Sergi Turiella: Molt bon article. Felicitacions.
Molt bon article. Felicitacions.
Gràcies per seguir-nos