L‘Associació de Municipis per l’Aigua Pública (AMAP) va néixer el 31 de gener del 2018 i en formaven part Barcelona, Terrassa i 5 municipis més. Amb l’ajuda d’ Enginyers Sense Fronteres ha sumat forces: avui són 43 ajuntaments, 3 operadors i 3 entitats.
Aquest novembre l’AMAP organitza un congrés que consolida el camí fet i obre noves vies a estendre la gestió pública de l’aigua al país. Els propers dies 24 i 25 se celebrarà a la ciutat de Terrassa el I Congrés de la gestió pública del servei d’aigua.
Aquest congrés marcarà un canvi que vol ser radical. Primer, pel posicionament de la política municipal en la recuperació de l’aigua com a comú enfront del sistema de lucre neoliberal que considera l’home i la natura com a clients, tancant un cercle de compravenda i obtenció de beneficis privats on, en el millor dels casos, el deures socials apareixen com a signes de magnanimitat. Segon, per la mirada posada en l’emergència climàtica: haurà d’avaluar i definir mesures per garantir l’abastament i alhora protegir els valors ecosistèmics de l’aigua.
És al calor de l’empenta social i de les administracions públiques per recuperar sobiranies que es posaran a debat problemàtiques generals i singulars en les que ens trobem; hi discutirem com superar qüestions tècniques, com superar una legislació feta per posar traves als municipis i afavorir processos de despossessió mitjançant la mercantilització de l’aigua
Comparar experiències històriques de gestió sense ànim de lucre per mantenir valors socials a l’aigua. Traslladar les experiències dels que han lluitat i l’han recuperat. Orientar als municipis immersos en el procés de recuperació de l’aigua com a bé públic i als que ho volen posar a l’agenda. Intercanviar experiències necessàries per construir eines i combatre els embats d’un sistema neoliberal en el que les multinacionals de l’aigua la monopolitzen o parasiten i destrueixen aquest bé públic . Serà la recuperació d’aquesta mirada del bé comú, substantivada des de les pràctiques de les organitzacions ciutadanes de l’aigua, la que esperem que sumarà i serà capaç de recuperar els valors de gestió democràtica i ecosistèmica de l’aigua.
El programa obrirà les portes amb la inauguració institucional i entrarà directament en l’anàlisi de la situació actual des de les singularitats dels municipis. Continuarà amb un bloc on s’aborden els processos de reversió i un debat final per tancar la primera jornada. El dijous 25 començarà amb la gestió de l’aigua davant del canvi climàtic i continuarà amb una segona part on s’aborda la millora de la gestió pública de l’aigua amb un apartat específic sobre noves governances. Aquest altre vector de la gestió pública, per a nosaltres, ocupa un lloc nou, especial i esperançador gràcies a l’empenta ciutadana i la incorporació de ponències al congrés que ens parlaran de participació real i substantiva de la ciutadania, d’objectius i experiències d’organització per a la coproducció de polítiques públiques de l’aigua als municipis.
Un congrés, doncs, que té també el repte de continuar trencant els esquemes i pràctiques d’una mal anomenada participació, buida i caduca. Un congrés que té la voluntat de definir polítiques de trànsit per obrir espais on incorporar, sense complexos, el coneixement col·lectiu per a la coproducció de política pública a l’aigua.
La Taula del Llobregat, des de l’OAT, hi participarem directament i desitgem els millors encerts al congrés, desitgem que les seves conclusions facin passos decidits vers una nova gestió de l’aigua i que sigui una bona empenta per respondre a l’emergència climàtica, tan real. Us convidem a veure en detall el programa i a inscriure-us , a participar-hi!!
Retroenllaç: Crònica del 1er.Congrés Gestió Pública de l’aigua, i presentacions. | Taula del Llobregat