Gestió pública de l’aigua, 1er. Congrès!

L‘Associació de Municipis per l’Aigua Pública (AMAP) va néixer el  31 de gener del 2018 i  en formaven part  Barcelona, Terrassa i 5  municipis  més. Amb l’ajuda d’ Enginyers Sense Fronteres   ha sumat  forces:  avui  són 43 ajuntaments, 3 operadors i 3 entitats.

Aquest   novembre l’AMAP  organitza  un congrés   que consolida el camí fet  i obre noves vies a estendre  la gestió pública de l’aigua al país. Els propers  dies 24 i 25 se celebrarà a la ciutat de Terrassa el I Congrés de la gestió pública del servei d’aigua.

Aquest  congrés  marcarà  un canvi que vol ser radical. Primer, pel posicionament de la política municipal en la recuperació de l’aigua com a comú enfront del sistema de lucre neoliberal que  considera  l’home i  la natura com a clients, tancant un cercle de compravenda i obtenció de beneficis privats on, en el millor dels casos, el deures socials apareixen com a signes de magnanimitat.  Segon, per  la mirada posada en  l’emergència climàtica: haurà d’avaluar i definir mesures per garantir l’abastament i alhora protegir els valors ecosistèmics de l’aigua.

És al calor de l’empenta social i de les administracions públiques per recuperar sobiranies que es posaran a debat problemàtiques generals i singulars en les que ens trobem; hi discutirem com superar qüestions tècniques, com  superar una legislació feta per posar  traves als municipis i afavorir processos de despossessió mitjançant  la mercantilització de l’aigua

Comparar experiències històriques de gestió sense ànim de lucre per  mantenir valors socials a l’aigua. Traslladar les experiències dels que han lluitat i l’han recuperat.  Orientar als municipis immersos en el procés de recuperació de l’aigua com a bé públic i als  que ho volen posar a l’agenda. Intercanviar  experiències  necessàries per construir eines i combatre els embats d’un sistema neoliberal  en el que  les multinacionals de l’aigua la monopolitzen o parasiten  i destrueixen aquest bé públic . Serà la recuperació d’aquesta mirada del bé comú, substantivada des de les pràctiques de les organitzacions ciutadanes  de l’aigua, la que esperem que sumarà i serà  capaç de recuperar els valors de gestió democràtica i ecosistèmica de l’aigua.

El programa obrirà les portes amb la inauguració institucional i entrarà directament en l’anàlisi de la situació actual des de les singularitats dels municipis. Continuarà  amb un bloc on s’aborden els processos de reversió i  un debat final per tancar la primera jornada. El dijous 25 començarà   amb la gestió de l’aigua davant del canvi climàtic i continuarà amb una segona part on s’aborda la millora de la gestió pública de l’aigua amb un apartat específic sobre noves governances. Aquest altre vector de la gestió pública,  per a nosaltres, ocupa un lloc nou, especial i esperançador gràcies a  l’empenta ciutadana i la incorporació de ponències al congrés que ens parlaran de participació real i substantiva de la ciutadania, d’objectius i experiències d’organització per a la coproducció de polítiques públiques de l’aigua als municipis.

Un congrés, doncs,  que té també el repte de continuar trencant els  esquemes i pràctiques d’una mal anomenada participació, buida i caduca. Un congrés que té la voluntat de definir polítiques de trànsit per obrir espais on incorporar, sense complexos, el coneixement col·lectiu per a la coproducció de política pública a l’aigua.

La Taula del Llobregat, des de l’OAT,   hi participarem directament  i desitgem els millors encerts al congrés,  desitgem que les seves conclusions facin passos decidits vers una nova gestió de l’aigua i  que sigui una bona empenta per respondre a  l’emergència climàtica, tan real. Us convidem  a veure en detall el programa i a inscriure-us  , a participar-hi!!

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Aigua pública i democràtica, AMAP, Distribució mail list, Dret humà a l'aigua i al sanejament, Emergència Climàtica, Formació, Jornades, LLobregat, Mercantilització i Financiarització aigua, Participació, Terrassa. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Gestió pública de l’aigua, 1er. Congrès!

  1. Retroenllaç: Crònica del 1er.Congrés Gestió Pública de l’aigua, i presentacions. | Taula del Llobregat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.