Pobles vius, terra fèrtil i energia la justa

Terra fèrtil, la nostra energia

 Des de la TAULA DEL LLOBREGAT considerem que la revolta pagesa  present avui a casa nostra és, en gran part, contra els estralls del sistema agroindustrial, que assassina el que queda del món pagès en nom de l’avançament de la producció. Aquesta  setmana  el món agrícola expressarà la seva ira amb actes contundents i a plena llum del dia: és la còlera d’una professió que s’ha tornat gairebé impracticable, que col·lapsa sota la brutalitat de les transformacions degudes al Canvi Climàtic  que vénen i a les asfixiants restriccions econòmiques, normatives, administratives i tecnològiques que es proposen.

Mentre els bloquejos continuen per tot arreu presentem alguns punts aclaridors sobre la situació des de la perspectiva del moviment dels Aixecaments de la Terra francesos (Soulèvements de la Terra).

  • Som un moviment d’habitants de les ciutats i del camp, d’ecologistes i de pagesos/as. Rebutgem la polarització que alguns tracten de suscitar entre aquests móns.
  • Som defensors/as de la terra i l’aigua, que sempre han estat el nostre punt de partida per a arrelar-nos i que són a més les eines de treball dels pagesos/as i els nostres mitjans nutricis fonamentals.
  • Ens mobilitzem des de fa anys contra els grans projectes desenvolupistes que els devasten i contra els complexos industrials que els enverinen i acaparen.
  • Siguem clars/as: aquesta vegada el moviment actual, considerat en tota la seva heterogeneïtat, ha estat iniciat  en gran manera per altres forces que no eren les nostres, a vegades amb objectius diferents i, en altres casos, amb alguns que ens són completament aliens.
  •   Els ingressos mitjans dels agricultors i el mite de la unitat orgànica del món agrícola esgrimits en els platons oculten una esquinçadora disparitat d’ingressos i de violentes desigualtats socioeconòmiques que ja no passen desapercebudes per a ningú: els marges dels petits productors no deixen de baixar mentre que els beneficis de l’agroindústria pugen com l’escuma.
  •  Avui dia sabem bé que quan es parla de “liberalització”, de “increment de la competitivitat” o de “modernització” de les estructures, signifa en el fons  que les granges desapareixeran i que la policultura de la ramaderia retrocedirà més encara , deixant un desert verd de monocultius industrials conduïts per operaris/as al comandament d’estructures cada vegada més endeutades, menys amos/as de les seves pròpies eina de treball i dels seus comptes bancaris, que acaben pertanyent pràcticament als seus creditors.
  • Afegim a això la brutalitat del canvi climàtic –esdeveniments climàtics extrems, sequeres, incendis, inundacions…–, així com els desordres ecològics que implica. Seguint el seu deixant, una multiplicació de  malalties noves i altres zoonosis que aconsegueixen que l’ofici es torni gairebé impossible i de fet invivible, a causa d’aquesta inestabilitat aclaparadora.
  • Si ens revoltem és, en gran part, contra els estralls d’aquest món agroindustrial, amb el viu record de les granges de les nostres famílies que tan sovint hem vist desaparèixer i amb l’aguda consciència de l’abisme de dificultats que ens estem topant en el nostre propi camí per a assentar-nos de nou. (Tret en bona part del manifest dels soulvements de la terre: https://ctxt.es/es/20240201/Firmas/45487/Levantamientos-de-la-Tierra-ecologismo-agricultura-protestas-agroindustria-expolio.htm)

La TAULA DEL LLOBREGAT ens hem adherit  i us convidem a adherirvos al  manifest de la PLATAFORMA POBLES VIUS  https://my.liberaforms.org/terra-fertil-la-nostra-energia,   en defensa d’una pagesia local, diversa i autònoma; respectuosa amb el medi i compromesa amb l’alimentació de qualitat pel país. Que sigui capaç de desintensificar, de diversificar i de reduir els circuits que fan els seus productes, com a principals compromisos amb la transició energètica.

I, amb plaer, us fem a mans l’escrit de les  Ramaderes de Catalunya,
del 2 de Febrer del 2024, amb el que estem molt d’acord. ” L’única via, estar organitzades! Sense pastores, no hi ha revolució!! Visca la terra i mori el mal govern!”

d

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Accions, Agricultura, Aigua arma de guerra, Alimentació sostenible, Assemblea pagesa, Col·lapse, Decreixement, Distribució mail list, Manifestacions, Ramaderes de Catalunya, Sistemes Naturals, Soulèvements de la Terre, Unió de Pagesos. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.