Urbanisme i sequera

Les polítiques urbanístiques de molts ajuntaments agreugen el canvi climàtic i, per tant, la sequera

En aquest sentit, SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet assenyala els ajuntaments metropolitans per la seva responsabilitat a mantenir una lògica de creixement permanent que està darrera de la crisi ecològica global, tal com assenyala tossudament la ciència (IPCC, IPBES). El planejament urbanístic vigent als municipis metropolitans del Baix Llobregat permet fins a 70.000 pisos nous, i cap ajuntament no ha plantejat desqualificacions per protegir terrenys. Però, encara més greu, la proposta de Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM) planteja incrementar el sostre de nous habitatges a l’entorn metropolità fins als 240.000 d’aquí a 2040, el doble dels 117.000 previstos fins ara.

Aquest urbanisme desaforat agreujaria enormement el drama actual per sequera, de tres maneres. D’una banda, amb emissions massives de GEH. La metodologia OERCO2 permet estimar les emissions associades a la construcció d’habitatges, i per als models constructius propis de l’entorn metropolità, 240.000 pisos equivaldrien a un volum d’entre 16 i 18 milions de tones de CO2.

En segon lloc, el creixement urbà porta a nous consums d’aigua potable, tant a nivell residencial com turístic, perquè cal recordar el creixement dels habitatges destinats al turisme en tot l’entorn metropolità, que expulsa població autòctona i encareix extraordinàriament els preus.

I en tercer lloc, el creixement urbà que es projecta a la comarca reduiria la capacitat de recàrrega natural dels aqüífers, ja que una part important dels plans urbanístics afecten espais agraris i forestals, els quals, en cas d’urbanitzar-se, deixarien de ser permeables i ja no podrien filtrar l’aigua de pluja cap al subsol. Així, doncs, a la vegada que s’augmentaria la demanda de consum d’aigua es reduirien les reserves hídriques locals.

Per aquests motius, l’entitat considera els municipis com a corresponsables en la crisi de sequera extrema que vivim i els exigeix un canvi de paradigma, renunciant al creixement pel creixement i apostant per la resiliència, el manteniment i recuperació d’ecosistemes naturals i espais agraris de producció ecològica, i per mesures contundents per treure l’habitatge d’un mercat desbocat i convertir-lo en un dret social real.” 

Comentari de Juan Cano:

Hola,

Se tendría que regular el NO dar licencias de obra nuevas, en el entorno de las rieras en Terrassa. El Ayuntamiento de nuestra ciudad quiere hacer un barrio nuevo en la zona Sur de Terrassa.

El mejor remedido para evitar inundaciones, es  prevenir, con una vez ya hay suficiente.

Saludos

Pep Mas diu:
Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en AMB, Baix Llobregat, Decreixement, Delta Llobregat, Distribució mail list, Emergència Climàtica, Especulació urbanística, Exemples, Hospitalet, Inundacions, Martorell, Martorell viu, Participació, Prat de llobregat, Sant Boi, Sant Joan Despí, Sequera, Sistemes Naturals, Sos Baix Llobregat i l'Hospitalet, SOSBAIXLLOBREGAT, Xerrades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Urbanisme i sequera

  1. Pep Mas diu:

    … i mentre es fan nous pisos, els centres dels pobles queden buits amb cases aptes per a la rehabilitació, i ens carreguem l’estructura urbana fernt-la cada cop més extensa i menys humana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.