L’AGROVERD URBÀ, ELS PETITS HORTS
Els horts del costat de les poblacions i les plantes dels nostres barris a les ciutats ens donen aliments, humitat, aire net, espais de convivència i aprenentatges. I són un refugi de la fauna urbana. No les podem deixar morir.
Aquests horts els utilitzen escoles, col·lectius vulnerables vinculats a serveis socials i veïns i veïnes dels barris. És fonamental no posar en risc la viabilitat d’aquests espais, en tant que aporten un alt valor ecològic, social, recreatiu i terapèutic. Al mateix temps, als horts urbans produim aliments d’alta qualitat destinats a l’autoconsum. I són els espais que tenim més a mà per palpar, gaudir i entendre els cicles de la vida, així com per esdevenir consumidores conscients. De fet, són espais demostratius del potencial de les tècniques regeneratives en el marc d’una urgent transició ecosocial agroalimentària.
Quanta aigua implica sostenir tot aquest valor? En realitat no massa. Al no estar sotmesos a la pressió productiva comercial podem ser més flexibles davant les restriccions. No obstant, necessitem un mínim. L’agricultura urbana no serà viable sinó implementem mesures per retenir el màxim d’aigua i biodiversitat als sòls. Així doncs, com protegim l’agroverd urbà i els petits horts davant l’escassetat hídrica?
Necessitem una Normativa de maneig agrícola adaptada al nou context. Als horts de gestió municipal, aquestes recomanacions de maneig agronòmic ecològic i adaptat a la sequera han de passar a ser no només suggeriments, sinó normes d’obligat compliment. Creiem, amb Ruralitzem/ Veus per la sobirania alimentària, que aquesta normativa ha de contemplar Disponibilitat d’aigua per manteniment, de materials i infraestructures, instal.lació d’estructures permanents així com formació a tots els horts comunitaris en tècniques agrícoles adaptades a l’escassetat d’aigua. Per aconseguir-ho, una estratègia central és la cobertura del sòl amb matèria orgànica: adobs en verd, fems, restes vegetals, compost, biotriturats o adventícies. Només amb els encoixinats evitem fins un 20% de l’evaporació d’aigua.