RIUS PER A LA VIDA!

🪣 MOBILITZACIÓ A GIRONA EN DEFENSA DELS RIUS I EL TERRITORI.   Moviments socials i ambientals, ajuntaments, pagesia i persones d’arreu de Catalunya ens hem mobilitzat a Girona sota el lema “DEFENSEM ELS RIUS I EL TERRITORI: AIGUA PER A LA VIDA, NO PER AL NEGOCI” Aquesta mobilització representa un punt de partida per a més mobilitzacions en defensa dels rius Ter i Muga.

Manifest (ADHEREIX-TE )

El proper 6 d’abril a Girona diferents moviments d’arreu de Catalunya integrants de la campanya “D’on no n’hi ha, no en raja” convoquem la mobilització “Defensem els rius i el territori: l’aigua per a la vida, no per al negoci” per a denunciar la sobreexplotació que pateixen els rius Ter i Muga, agreujada per la sequera.

Mentre les reserves d’aigua baixen, la demanda d’aigua dels principals sectors econòmics no s’ha reduït i això deixa els rius secs. Cal reduir la demanda perquè les sequeres seran cada vegada més freqüents i severes a la conca mediterrània a causa de l’Emergència Climàtica.

Des del passat febrer, el Govern ha reduït notablement els cabals del riu Ter i Muga aigua avall dels embassaments, decisió que ha deixat un cabal minso en alguns trams dels cursos baixos. El rius pateixen la pitjor restricció mentre el sector turístic resta totalment impune, i els interessos econòmics de determinats sectors prevalen en detriment dels objectius de preservació dels rius i els ecosistemes.

Respecte els últims episodis de pluges, les reserves dels embassaments gironins només han incrementat 1 Hm3 de mitjana, i se situen al voltant del 15%. És urgent no baixar la guàrdia, revertir la tendència actual de disminució de les reserves i apostar decididament per polítiques d’estalvi, reducció de la demanda i recuperació d’aqüífers contaminats, sobretot ara que comença la temporada turística.

Fa poc  el Govern anunciava una possible sortida de l’emergència per sequera en motiu de les últimes pluges. Es tracta d’una mirada massa curt-placista i un greu error davant l’inici de la temporada turística, les campanyes de reg i unes prediccions meteorològiques insuficients per a sortir de la sequera a mitjà termini.

La contaminació dels aqüífers de la conca del Ter i Muga deixa els municipis amb unes reserves d’aigua inservibles, fet que posa més pressió sobre els rius. La contaminació de l’aigua subterrània és un greu problema causat pel model agrícola i ramader intensiu i industrialitzat que cal reformular de forma urgent amb criteris de justícia social.

Respecte l’obertura de nous pous, la desesperació per obtenir més reserves pot generar impactes negatius si no es fa amb planificació i avaluant els impactes. L’ACA opta per explotar-ne de nous a l’aqüífer Fluvià-Muga, desoint el risc que comporta per la seva salinització.

Un dels objectius de la mobilització és crear una plataforma en defensa dels rius Ter i Muga que aconsegueixi retornar els cabals als rius, gestionar l’aigua sota la lògica del bé comú i planificar la gestió de la demanda d’aigua a les dues conques sense recórrer a les propostes dels lobbies transvasistes. Volem fomentar una aliança de país entre administracions públiques, societat civil i pagesia per fer front a les propostes de transvasament, interconnexió de xarxes i infraestructures privades per a mantenir el model d’explotació actual de l’aigua.

Comparteix-ho a TWITTER: https://x.com/aiguaesvida/status/1776595447815028928?t=AU_GDYz5kcHdrKPlN59mcw&s=09

I a INSTAGRAM: https://www.instagram.com/p/C5a9V0vKGy6/?igsh=MTB6NmdteGZqMnYzZQ==

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Accions, ADENC, Agricultura, Aigua és vida, Aigua subterrània, Aqüífers, Cabals, Distribució mail list, Emergència Climàtica, Exemples, GDT Grup Defensa Ter, Jornades, Macrogranges, Manifestacions, OAT, Participació, PDE (Plataforma Defensa de l'Ebre), Sequera. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.