Transició eco-social

ESTEM EN CRISI

Fa poc vam patir la COVID amb greus conseqüències  materials i també psicològiques: ens va fer veure que el món  amagava perills i que tot plegat no anava tan bé com ens volien fer creure. Avui dia, la  sequera afegida a  l’augment d’aiguats sobtats i d’incendis en moltes parts del món també  ens mostren, més enllà del canvi climàtic i l’augment de les temperatures, que el món està desgavellat i que no va com hauria d’anar.  L’esgotament de matèries primeres i del petroli i l’extinció de moltes espècies són altres factors que mostren la gran malaltia terminal, el col·lapse de  la nostra civilització. Un col·lapse que no l’hem d’entendre com un fenomen puntual o unitari, sinó com un procés de descomposició que afectarà de manera desigual a diferents països i que, dintre de cadascun, farà més mal  a la població més desprotegida.

Examinem aquest gràfic amb atenció fixant-nos en el moment on som, perquè  és l’escenari de col·lapse  que preveuen el grup de científics darrere de   @limites1972

ESCENARIS DE TRANSICIÓ ECO-SOCIAL

En comptes d’haver aprofitat la parada en sec dels mesos del confinament per  posar en marxa un canvi de rumb radical,  els dirigents de les nostres societats s’han aferrat a la por i al continuisme i, de manera desesperada, lluiten perquè tot continuï igual i com més aviat millor tot es normalitzi, es regularitzi i  s’estabilitzi.

No és d’estranyar, doncs, que hagin  sorgit moviments de defensa de la terra i  de l’aigua , que es demanin més espais verds, hi hagi  oposició a l’ampliació de l’aeroport , a més autopistes  o a la MAT. Analitzar els tipus de moviments que han aparegut seria massa llarg per aquest escrit.  Fem  esment només als Soulevements de la terre a França, a  l’Assemblea, el juliol passat,  de diferents sindicats a Cornellà amb el lema “Treballar menys, treballar totes” . Fins i tot a Manresa, el passat 14 de setembre es va celebrar una jornada sobre “Distribució alimentària i accés a l’alimentació”, dins del Pla d’Acció per a la Transició Agroecològica.

LA TRANSICIÓ ECO-SOCIAL

Molta gent  creiem que seria  un error majúscul no  veure que si seguim  amb aquesta  manera de viure, de produir, de consumir, de transportar, etc. que han generat les societats capitalistes industrials, el sofriment en un futur pròxim serà molt major i afectarà probablement a tota la humanitat. I veure també que la frugalitat, la solidaritat i la modèstia són valors que  han de substituir  la competitivitat i l’ambició. Viure  millor amb menys, cal decréixer!.

Entre moltes organitzacions que ajuden a alertar-nos i a pensar i preparar aquest futur de Decreixement,  La CGT col·labora en l’edició d’un fulletó que apareixerà a principis de l’any que ve, coordinat pels professors Luis González  Reyes i Adrián  Almazán,  que analitzarà en quines condicions es podria donar aquesta transició en el cas de Catalunya. Aquests  mateixos  professors van fer una anàlisi/informe  semblant pel País Basc,  encarregat  pel sindicat ELA  Document que podeu  baixar-vos,  en castellà d’aquest enllaç. https://www.ela.eus/es/noticias/inguru-gaiak-8-cast.pdf .

Acabem aquesta reflexió sobre el moment on ens trobem amb una aparició d’Antonio Turiel a TV3, explicant altres aspectes d’aquest Col·lapse:

Podeu llegir també aquest interessant article: https://www.naciodigital.cat/noticia/264290/canvi-climatic-esta-fora-control-10-dades-demostren

 

 

 

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Col·lapse, Decreixement, Distribució mail list, Economia social i solidària, Emergència Climàtica, Formació, Investigació i recerca, Multimèdia, NNUU. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.