BÉNS COMUNS, l’alternativa?

Si avui  dia ens resulta impossible oposar-nos als disbarats de moltes de les indústries actuals (contaminació, urbanització, desigualtat Nord/Sud, fabricació de armes, …) és perqué ens hem tornat totalment dependents. Quina comunitat és avui capaç de construir o de mantenir   casa seva, de fabricar la seva roba, de cultivar els seus aliments , de tenir cura del seu entorn, etc.? Trencada la cadena de transmissió de coneixements heretats i capturada la innovació per experts aliniats amb el capitalisme industrial, els habitants dels països  del centre del món, ens veiem condemnats a ser espectadors impotents de la catàstrofe industrial.

La FUNDACIÓ EMPRIUS ens proposa un camí: el comunalisme i el ruralisme. Precisament fa poc, el passat 25 de gener de 2025, a Vic, es va celebrar  el   Congrés “SENTIT COMUNAL” organitzat per Research & Degrowth i la Fundació Emprius, amb la col·laboració d’Ecologistes en Acció, THECO i Rebelió Científica.

Els vídeos de les quatre sessions acaben de ser publicats en prou bona qualitat de imatge  i sobretot, de so.  Estem ben contents de poder-vos-els oferir

1.- ¿Què entenem per  decreixement? ¿Què entenem per comunalisme?  “Construir comunalismes” és  una de las tres línees estratègiques  plantejades a el informe “Transició ecosocial ea Catalunya. Una proposta decreixentista” publicat el 2024

2.- ¿Quines  experiències de comunalisme s’han donat en els nostres territoris? Què en podem aprendre?  Veurem part del seu recorregut històric:

3.- El capitalisme industrial és fonamentalment  extractivista. Destrueix  terres, societats, climes i experiències de vida amb les seves ànsies de creixement . A més de mostrar-ho,  aquesta part  presenta un projecte alternatiu amb naturalesa comunalista: la construcció d’autonomia, la reapropiació de les nostres condicions de vida.

4.- Quins són els punts forts i els punts febles actuals de les iniciatives que aposten pel comunalisme i el decreixement? Quins reptes i oportunitats tenen al davant?

Comentario de Maria: No me queda claro la frase “los habitantes de los países del centro del mundo, nos vemos condenados a ser espectadores impotentes de la catástrofe industrial”. Me parece que los espectadores impotentes son y siguen siendo los países del sur global.

Resposta: Gràcies! Tens tota la raó. potser tot@s ens sentim  impotents  davant aquesta catàstrofe? El comunalisme vol ser una alternativa

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Alimentació sostenible, Col·lapse, Comunalisme, Congrés, Cooperativisme, Cultura transformadora, Decreixement, Distribució mail list, Ecologistes en Acció, Economia social i solidària, Eines, Exemples, Formació, Fundació Emprius, Governança, Investigació i recerca, Jornades, Xerrades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a BÉNS COMUNS, l’alternativa?

  1. María diu:

    No me queda claro la frase “los habitantes de los países del centro del mundo, nos vemos condenados a ser espectadores impotentes de la catástrofe industrial”. Me parece que los espectadores impotentes son y siguen siendo los países del sur global.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.