DEIXALLES MARINES DES DEL LLOBREGAT

Fent servir  satèl·lits actualment en òrbita, els investigadors han pogut  adquirir una vista sense precedents de les emissions i àrees d’acumulació de escombraries al  mar. Això ha augmentat  les possibilitats múltiples de  millorar el combat contra pol·lució plàstica. […] Així, analitzant més que 300 000 imatges remotes  del Mar Mediterrani subministrades  pels satèl·lits Copèrnic , els investigadors han identificat milers de  “fileres d’escombraries”.

Des d’aquesta web de Copernicus podem observar diversos paràmetres i com han evolucionat els darrers anys

Aquesta anàlisi nova ha fet  possible detectar les àrees marines més contaminades. Aquest anunci ha estat publicat  pel Centre de Recerca de Natura  amb l’enllaç a l’article publicat  : https://joint-research-centre.ec.europa.eu/jrc-news-and-updates/surveilling-marine-litter-space-becomes-reality-2024-06-14_en     Amb aquesta eina  podrem veure ( i corregir) les  fonts importants de residus en el mar mediterrani…(Po, Rhone, Ebre, Llobregat, Tíber, etc.)

Un equip d’empreses espacials internacionals i instituts de recerca de sis països, finançats per l’Agència Espacial Europea, va avaluar la viabilitat d’utilitzar “fileres d’escombraries” com a indicadors per al seguiment de les escombraries marines. Van analitzar una sèrie històrica de sis anys de 300000 imatges satel·litàries, escanejant tota la mar Mediterrània cada tres dies amb una resolució espacial de 10 metres, a la recerca d’escombraries. Per a això, es van basar en els satèl·lits Sentinel-2, part del programa Copernicus de la UE. Trobar petites “fileres d’escombraries” a la superfície de l’oceà és com buscar una agulla en un paller; una tasca que només és possible mitjançant l’ús de supercomputadores i algorismes de cerca avançats. L’equip va descobrir milers de “fileres d’escombraries” , que van des d’uns pocs centenars de metres fins a 20 quilòmetres de llarg. A continuació, van coincidir amb aquests resultats amb dades model sobre les condicions hidrològiques a la mar Mediterrània, proporcionats pel  CCI, que van ajudar a explicar els patrons de distribució i acumulació de les escombraries detectades. Això va permetre a l’equip crear el mapa més detallat de la contaminació per deixalles marines fins avui. Amb tot i que els satèl·lits utilitzats no van ser dissenyats específicament per a detectar escombraries, van permetre als científics identificar les àrees més contaminades i els canvis importants al llarg de setmanes i anys. Aquí en teniu un tast:

Us animem a observar altres aspetes investigats en aquest model interactiu: https://data.marine.copernicus.eu/viewer? . O la salinitat i l’acidesa del nostre mar i dels  oceans  aquí: https://myoceanlearn.marine.copernicus.eu/

 

 

 

 

 

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Abocadors, Distribució mail list, Estudis, Exemples, Formació, Investigació i recerca, Multimèdia, Sediments. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.