Les properes eleccions ( municipals, al voltant del nostre riu) NO seran la solució: Fa tants anys que vivim d’esquena als nostre veïns , a l’aigua, a la vida, que el clima s’ha tornat boig: Tan aviat tindrem poca aigua i serà difícil que ens ben organitzem per repartir-nos-la., com de cop, vindrà un aiguat gros, una dana i se’ns emportarà cases mal construïdes… NO, les eleccions NO ens arreglaran el món ni guariran tots els disbarats que hem fet aquests darrers cent anys… però hi ha gent il·lusionada pensant que ser-hi, sortir elegits, elegir un grup determinat ens ajudarà a transitar millor i més feliços cap aquest nou món que s’acosta, que ja és aquí. Què ens diuen?
Un interessant estudi dels investigadors Marc Guinjoan i Toni Rodon, de la UOC i de la UPF revela que no n’hi ha prou amb organitzar una gran festa l’últim any de mandat, encara que hi ajudi. El diari Línia analitza com es van invertir els pressupostos l’any abans de les eleccions en 10 municipis de la regió metropolitana per determinar si els nostres polítics intenten apel·lar a la nostra memòria de peix.
Martorell viu ens avisa que malgrat que estem a punt de perdre més del 80% dels cereals a la Catalunya central i al conjunt de l’Estat la producció d’oli d’oliva pot reduir-se a la meitat, les emissions de gasos d’efecte hivernacle responsables d’aquesta sequera inèdita s’han incrementat un 5,7% el 2022, a anys llum de la necessària disminució anual del 7’6% establerta per l’IPCC. ¿Que més ens ha de passar abans que apostem per fi per l’agroecologia regenerativa, una eina de mitigació climàtica que permet emmagatzemar carboni (i aigua!) en un sòl viu, fèrtil i productiu? Don’t look up, mira cap avall
Els nostres company@s de ProuSal han presentat unes preguntes als candidats dels diferents partits: 1) Sallent limita al Sud amb la vergonya del Cogulló, que fa que se’ns conegui arreu. Realment permetreu que ara ICL Iberia l’ il.lumiini amb plaques solars en comptes d’exigir el compliment de les sentencies que l’obliguen a restaurar-lo? 2) L’empresa havia fet un pla per dissoldre el runam pel colector aprofitant l’aigua de la depuradores de Manresa i Sallent. Ara això és gairebé impossible, no hi ha prou aigua al Llobregat. Teniu pensada alguna alternativa per obligar ICL a complir les dues sentencies? O per promoure un estudi realment independent que pensi què fer amb el Cogulló? O per fer-li pagar a ICL aquest disbarat que ens ha deixat? 3) Creiem que el Pla de sequera, a part de ser públic, hauria de contenir un estudi detallat de l’estat dels aqüífers del municipi. De quina manera recuperarem els pous d’abastaiment salinitzats?
I no oblidem les propostes de la cimera social per la sequera: