Els Pirineus i el Canvi Climàtic

Estratègia Pirinenca de Canvi Climàtic: una estratègia per a la cooperació en l’acció climàtica.

Des de l’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic (en endavant OPCC)  i en el marc del projecte ADAPYR, s’està duent a terme auna  important acció federadora, la definició d’una estratègia climàtica per al conjunt dels Pirineus[i], que té la vocació de mantenir  i definir noves línies de futur que permetin abordar amb èxit els reptes del canvi climàtic al Pirineu. Tenint en compte la voluntat i desig d’integrar  tot el territori pirinenc i d’aconseguir implicar de manera activa als seus interlocutors, aquesta acció s’ha organitzat en diferents etapes:

La primera fase de concepció de l’estratègia es va desenvolupar entre octubre i desembre del 2020  redactant un primer esquelet de document, del que al 2021  se’n  se n’ha fet  la validació així com la redacció del primer esborrany:

Volem aconseguir que els Pirineus siguin, el 2050, un territori resilient als efectes del canvi climàtic

Aquesta visió implicarà que disposarem de:

  • Uns Pirineus amb diversitat de recursos ambientals, compartits i gestionats de manera sostenible per a garantir la seva conservació i protecció.
  • Uns Pirineus l’economia dels quals ha realitzat una reeixida transició ecològica, energètica i climàtica.
  • Uns Pirineus on l’ordenació del territori i els sistemes de prevenció protegeixen la població i la seva salut dels riscos i fenòmens climàtics, garantint la multifuncionalitat del territori amb les potenciació dels serveis ambientals.
  • Uns Pirineus que actuen d’embornals de carboni, contribuint així a la neutralitat climàtica de les regions que depenen d’ells.

Per tant, s’han enunciat  uns  OBJECTIUS ESTRATÈGICS  que descriuen  els resultats esperats o assoliments finals que l’Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic vol aconseguir. Aquí en teniu l’esquema  i l’enllaç al document

 

També s’han descrit unes  propostes d’acció  orientades a abordar cadascun dels 14 desafiaments de l’Estratègia.

Amb aquest document ha arrencat la 2a Fase de consulta  pública on  participa la TAULA DEL   LLOBREGAT. Aquesta fase preveu el desenvolupament de diferents tallers territorials i sectorials així com l’elaboració d’un Pla Operatiu de la Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic que constituirà la base per a una candidatura de projecte LIFE Integrat que ho desenvolupi.

L’objecte del procés participatiu és completar l’Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic sobre la base d’un procés de consulta i posteriorment un procés de concertació/deliberatiu que ajudi a definir el seu pla operatiu d’implementació en el marc del projecte OPCC ADAPYR i del projecte LIFE AT PYRENEES CC dins del període comprès entre maig i desembre del 2021. Aquest proccés participatiu arrenca amb  quatre temes 1) CLIMA , 2) ESPAIS NATURALS ,   3) ECONOMIA DE MUNTANYA  i POBLACIÓ I TERRITORI : Us enllacem els documents previs als tallers

També podeu participar-hi omplint aquest formulari

 

Més informació:

Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic: https://opcc-ctp.org/ca

Consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus: https://ctp.org/ca/

Plataforma sobre Adaptación al Cambio Climático en España: https://www.adaptecca.es/

Inserció laboral: https://adrinoc.cat/que-es-adrinoc/gestio-sostenible-rural/odisseu-programa-per-al-retorn-i-la-insercio-laboral-de-joves-al-medi-rural/

[i] L’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic (OPCC):

  • Treballa per a un espai comú (els Pirineus), governat per 7 administracions, que Considera  una única biorregió especialment vulnerable al canvi climàtic, i que requereix un especial esforç per a augmentar la seva resiliència.
  • Vol continuar cooperant en matèria de Canvi Climàtic, conscients del repte que suposa la coordinació entre 7 territoris, situats en tots dues vessants de la serralada, i coneixedors a més de la complexitat de la temàtica que abordem.
Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Agricultura, Aigua subterrània, Distribució mail list, Emergència Climàtica, Inundacions, Jornades, LLobregat, Pirineus, Sistemes Naturals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.