Catalunya ha perdut prop de 5.000 pagesos els darrers deu anys. Menys de l’u per cent de la població de Catalunya es dedica a l’agricultura. I, encara, molta d’aquesta població treballa per multinacionals i/o per a l’exportació. No produïm els aliments que necessitem i per poder alimentar amb els nostres recursos la nostra població a Catalunya o a Espanya, es necessiten canvis estructurals molt forts. Un tema prioritari -segons el nostre criteri- donat el context de crisi climàtica i energètica on estem entrant.
30 minuts va dedicar-hi ahir un excel·lent reportatge, que hem enllaçat aquí. Us animem ,també, a escoltar amb atenció la conferència “Pagesia i sobirania alimentària, eixos de la transició ecosocial” que Martina Marcet, ramadera agroeecològica, va fer en l’acte de lliurament dels premis d’economia social i solidària 2022, i que us enllacem aquí sota:
Podreu escoltar aquestes paraules: “Ja fa temps que vivim en un esfondrament del món tal com l’hem conegut els darrers dos-cents anys”.. “vinc a parlar parlar de la situació crítica en què es troba el sector primari al nostre país”…”unes condicions que estan destruint la poca sobirania alimentària que tenim com a territori”… “amb productors que treballen de manera precària”… “els productes agroeecologics estan infinitamen menys subvencionats que la resta del mercat”… “exceptuant el cas del vi la majoria de projectes són d’una fragilitat extrema”… “hi ha una creixent especulació sobre l’alimentació”… “faré una llista de propostes!“