Martorell Viu – Al·legacions a “la nova infraestructura de protecció”

AL·LEGACIONS:

SOBRE LA NOVA INFRAESTRUCTURA INUNDABLE-Martorell Viu

Martorell Inundacions

Al 1971 la cota màxima d’inundació va ser de 56, ara és 59 (ACA 2017) “Les cotes d’inundació o de desbordament són els nivells dels rius que es tenen de referència per poder alertar la població davant la probabilitat que es presenti una inundació i corresponen també amb els nivells a partir dels quals es comencen a presentar les primeres afectacions a zona urbanes”

NOVA MOTA RETRANQUEJADA INUNDABLE. MARTORELL 2024

Projecte executiu de la infraestructura de protecció del barri de la vila en exposició

L’Ajuntament de Martorell va aprovar inicialment el 30 de Juliol de 2024 l’expedient:

PROJECTE EXECUTIU DE LA “INFRAESTRUCTURA DE PROTECCIÓ DEL FRONT URBÀ DEL BARRI DE LA VILA DE MARTORELL”  (Exp. G-1297/2024).

Ha estat en informació pública la documentació posada a disposició per consulta, fer reclamacions i al·legacions del 02/08/2024 al 18/09/2024 i a la que Martorell Viu ha presentar les següents al·legacions i suggeriments per la seva consideració el 17/09/2024.

NOVA INFRAESTRUCTURA  INUNDABLE- Martorell Viu

1.- LA IMPORTÀNCIA I TRANSCENDÈNCIA DE L’OCUPACIÓ DE L’HORTA DE L’ANOIA NO S’HA TINGUT EN COMPTE ADEQUADAMENT.

Aquesta infraestructura està feta, amb presses, sense posar-hi el temps degut per la complexitat que introdueix el fet de que son terrenys que s’inunden periòdicament. Ni tan sols l’INCASOL ha sigut capaç de tirar endavant la modificació puntual del planejament proposat per l’Ajuntament el 2016. Ara l’Ajuntament ho farà a correcuita.

L’adjudicació d’una subvenció de la FUNDACIÓ BIODIVERSITAT AL 2022 ha precipitat els  fets a l’incorporar uns terminis estrictes i amb unes condicions de compliment molt regulades.

Aquest AVANTPROJECTE tramitat d’urgència i sense exposició pública, ha predefinit  qüestions que no són al seu abast, ja que no hi ha una planificació vigent aprovada que avali i recolzi les propostes que conté. Donant per certs fets que no s’han produït ni es produiran  com per exemple retirada de motes i qui sap si la futura modificació pendent.

Ara l’Ajuntament ha aprovat inicialment el PROJECTE EXECUTIU per ficar les màquines excavadores a l’octubre i ho té tot a punt per començar les obres, donant per fet que les possibles al·legacions seran rebutjades.

Sense una modificació puntual prèvia del planejament que l’avali, tot aquest tràmit alternatiu no té sentit, és començar el procediment al revés.

Però el que sí que aconseguirà és el motiu principal de tot plegat i no explicitat en aquest expedient i que no és un altre que: “la nova proposta haurà de garantir el reconeixement de l’aprofitament existent”.

Segons deia al 2016 la “Proposta de modificació puntual del PDU de les Àrees Residencials Estratègiques de l’àmbit del baix Llobregat, en relació a les determinacions previstes a l’ARE La SINIA II – Horta de la Vila.

Això vol dir que encara arrosseguem les preteses plusvàlues generades al Pla Parcial P-6 com un veritable eixample de La Vila i continuades amb l’ARE de l’Horta de l’Anoia amb 1.080 habitatges i 106.000 m2 de zona inundable ocupada. Projectes que ara considerem veritables aberracions urbanístiques.

P E F . 2003. PLANOL DE CALATS DESEMBOCADURA DEL RIU ANOIA AL LLOBREGAT A MARTORELL

2.- LA INFORMACIÓ A LA POBLACIÓ AFECTADA PER LES INUNDACIONS HA SIGUT INSUFICIENT

El coneixement del RISC per a la població afectada és un element indispensable i fonamental  de la gestió del risc d’inundació.

Sense anar més lluny aquests documents que han estat en exposició pública no s’han explicat des del punt de vista del risc, ni per l’Ajuntament, ni per l’ACA ni per Protecció Civil. Si, s’han fet actes informatius restringits, però bàsicament de propaganda, com si fos un acte polític/ electoral més. I no és un projecte de partit per les pròximes eleccions o no ho hauria  de ser, és un projecte de futur que cal fer ben fet.

A Martorell moltes persones que viuen en un habitatge que s’inundarà no té coneixement del fet. Persones que s’han fet un habitatge nou en planta baixa en un carrer que s’inundarà no ho saben. Les llicències d’obra ho permeten i la llicència de primera ocupació no diu res al respecte. Això és inadmissible en una societat com cal al segle XXI.

A què estem esperant per legislar en aquest sentit, ni el 1er cicle ho ha fet ni el 2on cicle del PGRI s’ho planteja. Ara amb les màquines a punt d’entrar a fer aquesta mota de protecció miraculosa i sense retirar les existents tampoc ho farem?

Els Plans d’Actuació Municipal PAM per risc d’inundació són desconeguts, inexistents o estan caducats com és el cas de Martorell. Què esteu esperant?

Al barri de l’Illa de Santacana viu gent en planta baixa com fa 50 anys. Com és possible? Molt senzill per què la normativa ho permet. Abans un habitatge que s’inundava no podia tenir cèdula d’habitabilitat, ara sí? Quants anys mirant cap a un altra banda.

El DUPROCIM encara el tenim per aprovar. Qui l’ha conegut a Martorell? S’ha fet algun tipus d’informació a la població per protecció civil o qualsevol altre organisme?  No, no s’ha fet.

En el cas que ens ocupa passa el mateix no s’ha volgut informar de cap de les maneres possibles, ni un petit tuit a les xarxes, ni a la premsa, ni a l’Ajuntament que té un equip de propaganda formidable. Res.

Tot el contrari la informació que s’està transmetent de manera implícita és que la nova mota protegirà de les inundacions sense que hagi hagut la millora hidràulica promesa des del primer moment.

SOLUCIONS BASADES EN LA NATURA

ABM. Projecte executiu d’infraestructura de protecció del front urbà del barri de La Vila

Continua llegint els punts o descarregat les al·legacions presentades clicant aquí:

3.- DNSH i SbN i VIDA ÚTIL
4.- CONFUSIÓ EN LA MILLORA DEL COMPORTAMENT HIDRÀULIC QUE NO EXISTEIX
5.- LA MILLORA HIDRÀULICA
6.- PROBABILITAT D’OCURRÈNCIA. LA MAGNITUD DE LA INUNDACIÓ I LA POBLACIÓ EXPOSADA
7.- CABALS I COTES D’INUNDACIÓ MINIMITZATS
8.- MINIMITZACIÓ DE FACTORS
9.- LA COTA 54,3 UNA FALSA SEGURETAT.
10.- LA NORMATIVA


I Recordeu: Dissabte 28, ens trobem!

La Taula del Llobregat amb Heliofilia i Laviral fan una trobada a Manifesta15

 

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en ACA, Accions, Al·legacions, Anoia, Baix Llobregat, Cabals, Col·lapse, Distribució mail list, Emergència Climàtica, Especulació urbanística, Estudis, Horts urbans, Inuncat, Inundacions, Investigació i recerca, LLobregat, Martorell, Martorell viu, Participació, Sin categoria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Martorell Viu – Al·legacions a “la nova infraestructura de protecció”

  1. Rafa Diez diu:

    Les motes de protecció no son la solució de l’inundabilitat, si no hi ha una millora hidràulica formen part del problema al ocupar la plana d’inundació amb més terres sobreposades, que produiran l’efecte contrari al que pretenen. Agreujaran la magnitud del episodi posant en risc a més persones que les que volen protegir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.