Més abocadors?

És  necessari i urgent fer un canvi de paradigma: cal reduir de maneraGracies a "La Directa" dràstica la generació de residus en origen i que les mateixes empreses que els posen en funcionament siguin les encarregades de revaloritzar-los i reutilitzar-los. Amagar els residus sota terra o cremar-los, fent veure que no hi són o traslladar el problema, enviant-los a d’altres països, no és cap solució ni una resposta justa territorialment, socialment ni ambientalment.

Tres vegades ens hem referit  en aquestes pàgines als abocadors: en el cas de la crema proposada de residus a Cercs, en el projecte d’ampliació del dipòsit de residus no perillosos al terme municipal de Pujalt, al nord de la comarca de l’Anoia i ara fent costat a la Plataforma pel tancament de l’abocador de Can Mata. Certament, fums i, sobretot,  lixiviats  contaminen l’aigua de  les poques fonts  que queden i encara més: van  al Llobregat, empitjorant-ne la qualitat.

Què reclama la Plataforma pel tancament de l’abocador de Can Mata ?

  • La redacció, aprovació i aplicació immediata d’una nova Llei catalana de prevenció i ús eficient de gestió dels residus, amb participació activa de les entitats ecologistes i plataformes de defensa del territori.
  • Un control públic exhaustiu d’aquestes instal·lacions durant tot el seu període de vida útil i un cop clausurades.
  • L’aprovació de mesures estrictes de protecció davant les molèsties que aquestes instal·lacions causen a la població.
  • La redacció i aprovació d’una Llei de qualitat odorífera. (Al 2010 hi havia un avantprojecte de llei de qualitat odorífera i fa més de 10 anys que està aparcada).
  • L’aplicació rigorosa del règim sancionador cap als titulars de les instal·lacions que incompleixin la seva llicència d’activitat.
  • Aprovació i aplicació de moratòria a nous projectes d’incineradores i abocadors, i les possibles ampliacions de les existents, mentre no s’implementi la Llei de Prevenció de Residus.

Més informació sobre residus, els seus efectes i diverses alternatives, aquí https://directa.cat/?s=residu

COMENTARIS:

De Dolors:

A Masquefa i localitats del voltant  tenim el greu problema de l’abocador de Can Mata, el més gran de Catalunya. Fa bastants anys que lluitem, però es molt dificil si la major part de la població no recolza portar a terme la clausura. He de dir que la Generalitat no  té vergonya en permetre aquesta situació d’agredssó al habitants i al medi ambient.

Jo penso que també s’hauria de exigir el tancament progressiu d’aquests sistema de residus, que el govern faci politica europea de residus i no tercermundista, així con la reforestació i neteixa de la zona afectada .

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Abocadors, Anoia, Aqüífers, Assemblees, Distribució mail list, Exemples, Manifestacions, Participació. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Més abocadors?

  1. Dolors diu:

    Jo penso que també s’hauria de exigir el tancament progresius d’aquests sistema de residus, que el govern faci politica europea de residus i no tercermundista, així con la reforestació i neteixa de la zona afectada .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.