Olesa i la CMO: Comunitat Minera Olesana

Hem parlat d’Olesa i des d’Olesa unes quantes vegades:  de la urbanització excessiva, per explicar sortides o troballes a la natura, generalment del grup Capreolus, o per parlar de com Olesa s’obre al Llobregat, sigui a través d’una exposició de fotografies, sigui a través del crèdit de síntesi de l’IES Miquel Blanxart. I no cal dir-ho, per rememorar la riuada del 71 a través del vídeo i mapa interactiu.

Amb motiu que la Comunitat Minera Olesana (CMO) ha celebrat fa poc 150 anys i una Assemblea General Extraordinària  dissabte passat volem parlar de la gran història, orgull del Baix Llobregat, que és la Comunitat Minera Olesana distingida als Premis Europeus de l’Economia Social 2021 com una de les 10 millors iniciatives en termes de transició verda així com amb  el guardó COOPCAT 2020 en la categoria “Compromís amb el territori” per la Confederació de Cooperatives de Catalunya

Des de 2011, la Comunitat Minera Olesana desenvolupa el projecte “Olesa, Aigua segle XXI” per dotar l’abastament d’altres fonts de proveïment d’aigua per mitigar la falta de recursos hídrics que preveu el canvi climàtic a la Conca del Llobregat. Alhora, preveu promoure l’autoconsum energètic instal·lant plaques solars per baixar les emissions de diòxid de carboni.

Amb més de 150 anys de vida, la cooperativa inverteix constantment per ser més sostenible: ha aconseguit millorar en eficiència i rendiment, ha reduït un 13% el consum energètic per punt de servei, ha estalviat 4.700 tm de CO2 cada any i té un model de gestió basat en els valors de l’economia social que li permet oferir l’aigua als olesans i olesanes a un preu mitjà per m3 un 40% més barat que a la resta de Catalunya.

Des de la Comunitat Minera Olesana tenen  clar que l’aigua cal  de gestionar-la  com un bé comú,  sempre tenint en compte els valors del cooperativisme. L’economia social ha de tenir l’objectiu de gestionar tot allò que és públic i imprescindible per a la vida. Cal  posar l’economia al servei de les persones i l’aigua al servei de tothom.

 

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Aigua pública i democràtica, C.M.Olesana, Cooperativisme, Distribució mail list, Dret humà a l'aigua i al sanejament, Exemples, Mercantilització i Financiarització aigua, Olesa, Participació. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.