Purins al Llobregat

Ultimátum a España por contaminar con nitratos las aguas subterráneasUltimàtum a Espanya per contaminar amb nitrats les aigües subterrànies

La Comissió Europea (CE) ha donat un ultimàtum a Espanya perquè afronti, d’una vegada per sempre, la contaminació de les reserves d’aigua subterrànies per nitrats, residus d’origen ramader produïts especialment per la indústria agroalimentària. La mala aplicació d’aquestes deixalles (purins), usats com a fertilitzants en els camps, o el seu abocament indiscriminat fan que s’infiltrin en el terreny i contaminin les aigües subterrànies. El resultat és un augment constant de les zones afectades a Catalunya i en altres comunitats.  La Comissió ha emès un dictamen motivat en el qual es recullen els incompliments en què incorre la pràctica totalitat de comunitats en relació a la directiva de nitrats, que exigeix als estats europeu designar o actualitzar les zones afectades, fer un seguiment dels punts de control i aplicar programes d’acció (revisats cada quatre anys) per a combatre el problema.

Mapa de les zones més vulnerables per l’acumulació de nitrats a les aigües. Les explotacions situades als municipis marcats en vermell estan afectades per la moratòria de dos anys / CONSELLERIA D’AGRICULTURA

A Catalunya, el dictamen detecta dos errors: una insuficient designació de zones vulnerables (sòls contaminats) i manques en el seguiment històric i de traçabilitat de les dades que llancen els punts de mesurament,  cosa que impedeix un correcte control al llarg del temps. Fonts de la Agència Catalana de l‘Aigua (ACA) han  indicat que en breu s’aprovarà l’ordre conjunta (dels departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura), que ampliarà les zones contaminades (vulnerables), de manera que més de 400 municipis catalans estaran afectats per les mesures de protecció. L’ordre va sortir a informació publica en el seu moment però la pandèmia va paralitzar el procés, que  ara es completarà. “Creiem que podem convèncer a la UE que la nostra xarxa de control és correcta”, van afegir les mateixes fonts. (Mario Chaparro) El Govern  va aprovar al juliol del 2019 un decret amb normes per al bon maneig dels residus ramaders com a fertilitzants i un programa d’actuació per a les zones contaminades per nitrats. “Esperem que aquesta vegada les mesures sí que siguin eficaces; encara que la contaminació té molta inèrcia”, assenyalen fonts del ACA. El decret estableix que no hi haurà noves explotacions de porcs o ampliacions en les zones contaminades, però inclou diverses excepcions (en els casos en què el ramader tingui terres pròpies per a deixar els purins, si els lliura a un gestor, si els porta fora de Catalunya…) . “S’han posat condicions estrictes i no tothom les pot complir, perquè no hi ha terres suficients (per a aplicar-hi els purins); hem rebutjat sol·licituds”, ressalta Elisenda Gillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia. Guillaumes diu que 65 municipis estan sota un molt estricte règim “de moratòria” de dos anys,  que pot ser prorrogada dos anys més si no hi ha resultats. 

basat en BARCELONA, LA VANGURDIA 7/7/2020

 Llistat de municipis afectats per la moratòria

Spread the love
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Abocadors, ACA, Contaminació, Distribució mail list, DMA Directiva Marc de l'Aigua, LLobregat i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.