“SAL” al Llobregat

Presentació de la novel·la “SAL”  a Sallent

Seguim  preparant la  Sessió del dia 21  i  mentrestant..

L’escriptora i periodista EEmma Riverola presenta la novel·la d’intriga i investigació sobre les mines de sal del Bages. Entrevistada per membres de Prou Sal.

Emma Riverola (@emmariverola al Twitter) és escriptora i columnista a El Periódico. El 2021 s’ha estrenat com a  dramaturga amb l’obra #PuertasAbiertas. La novel·la SAL situa la trama als runams del Bages, i hi apareixen moltes històries de mineria i reivindicació  i personatges sallentins que ens  recordaran a persones que tot@s coneixem…

També  podeu seguir la presentació   en directe en aquest enllaç, o recuperar el vídeo més endavant al canal YouTube de la Biblioteca de Sallent

EL CONTEXT

El runam del Cogulló

La salinitat excessiva a causa dels residus de la mineria de potassa del Bages ha estat durant els darrers 100 anys el gran impacte a la qualitat de l’aigua dels rius Cardener i Llobregat. Als anys 30 i 40 del segle passat, els residus salins s’abocaven al Cardener. A partir dels anys 50, els residus van començar a acumular-se als runams salins, a la pràctica els abocadors majors i més contaminants de Catalunya, mentre se seguia abocant als rius la salmorra sobrant de les plantes de tractament del mineral.

Denúncies a la Generalitat, l’Estat espanyol i la Unió Europea per part de diferents actors des de fa més de vint-i-cinc anys,  treball de tres advocats notables, una anàlisi històrica i ambiental promoguda pel centre d’estudis del Baix Llobregat  manifestacions i pronunciaments , articles a diaris i televisions i fins i tot un judici popular no han lograt que aquest greu impacte l’assumeixi  totalment l’empresa i encara estem pagant entre tot@s la instal·lació i despeses de funcionament  de la planta d’electrodiàlisi reversible d’Abrera que extreu cada dia 154 Tm de sal per tal que la conurbació barcelonina disposi d’aigua potable i els nivells de salinitat encara són alts als rius: Segons els mostratges i anàlisis d’aquest mes de febrer realitzats per  Montsalat, l’aigua del Llobregat puja dels 35 als 165 mil·ligrams de clorur per litre en passar per Sallent, mentre que la del Cardener salta dels 60 als 295 mg Cl/L abans i després de Súria.

ICL- l’empresa Israeliana que explota les mines ha fet volar coloms amb  un pla per engalipar les administracions “Pla Phoenix” que pretén extreure sal i comercialitzar-la i que, per ara, acapara 9Hm3/any que -segons el nostre parer- mai s’havien d’haver permès treure d’un Llobregat massa explotat, amb un Canvi Climàtic  que ja és aquí.

Des de Prou Sal considerem aquest cas com un exemple clar de capitalisme extractivista: Una multinacional explota  un bé comú, desfà el territori amb el permís o connivència dels poders locals ( no l’hi han fet deixar una fiança proporcional) , menteix jugant amb la necessitat de  treball de la població i, quan li convingui, ens deixarà amb un deute – en forma de salinització de l’aigua pels immensos runams – que haurem de pagar entre tot@s.

Les nostres armes, doncs, continuen esmolades

Spread the love
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Abocadors, Contaminació, Distribució mail list, ICL, LLobregat, Runams, Xerrades i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Translate »