“VIA CAMPESINA”

Tenim una oportunitat -potser una de les últimes- per  dur a terme una veritable transició i afrontar els reptes de la crisi climàtica i alimentària.

L’aigua i els rius depenen directament de com es tractin el camps i de com es produeixin els aliments.  Per això, després de la COOP27 dediquem l’entrada d’aquest dilluns a la Coordinadora Europea Vía Campesina  (CEVC)

El@s camperol@s  europeus han publicat  un manifest alternatiu de solucions reals per a l’agricultura i el clima. Després dels decebedors resultats de la COP27 i de cara a la preparació de la insuficient comunicació del Marc de Certificació de l’Eliminació del Carboni (CRC),  les organitzacions de camperol@s  i les organitzacions de la societat civil han presentat un manifest per a la transició agrícola amb la finalitat d’afrontar les crisis climàtiques sistèmiques. Aquest manifest demana a la UE que apliqui  immediatament 13 punts d’acció concrets i interdependents per  avançar cap a la justícia climàtica i alimentària.

Després d’un estiu de sequera i temperatures perillosament altes, amb una cotidianeïtat en què   la UE no pren mesures reals, la crisi climàtica es fa més urgent i avancem encara més en la direcció equivocada. La comunicació sobre el Marc de Certificació de l’Eliminació del Carboni (CRC),  com a part de la iniciativa sobre l’agricultura del carboni, és un exemple perfecte de l’enfocament insuficient de la UE sobre les emissions al clima produïdes per  l’agricultura: Encara que es lloa com una cosa essencial per a aconseguir l’objectiu de neutralitat climàtica de la UE per al 2050, les filtracions del document deixen clar que el seu contingut no s’ajustarà als objectius. En comptes  d’optar per una reducció global de les emissions, la Comissió Europea planeja augmentar el segrest de carboni a les terres agrícoles per a compensar les emissions que les empreses de sectors com l’energia o les telecomunicacions no aconsegueixin reduir.

ECVC  VIA CAMPESINA  i els signants del manifest són només algunes de les veus que han rebutjat la iniciativa de l’agricultura de carboni perquè no aborda la qüestió de les emissions de GEI (Gasos d’efecte hivernacle) de l’agricultura i aplana el camí cap als mercats de carboni, malgrat les creixents proves que aquests mecanismes no compleixen els seus objectius climàtics i augmenten les desigualtats socials. Malgrat els encomiables objectius del Pacte Verd i de l’Estratègia F2F, l’acció real per a reduir l’impacte climàtic de l’agricultura europea està actualment bloquejada per l’agroindústria i altres sectors corporatius que treballen per a mantenir l’statu quo i per la incapacitat de la UE de prendre decisions polítiques audaces pel bé de les persones, el clima i el medi ambient.

En canvi, a través d’aquestes 13 accions concretes i del raonament que les sustenta, el manifest demana a la UE que situï  el@s  camperol@s en el centre d’una transició agrícola ambiciosa i justa. Demana que s’actuï per a fer possible la sobirania alimentària, la solidaritat global i la justícia climàtica, així com la defensa de la pau i el respecte dels drets humans, treballant amb la naturalesa i donant suport als sistemes que enriqueixen la vida. En aquest moment, tenim una oportunitat -potser una de les últimes- per a dur a terme una veritable transició i afrontar els reptes de la crisi climàtica i alimentària.

Més informació: https://viacampesina.org/es/

Spread the love
Aquesta entrada ha esta publicada en Agricultura, Alimentació sostenible, Col·lapse, Distribució mail list, Economia social i solidària, Eines, Emergència Climàtica, Exemples, Investigació i recerca, VIA CAMPESINA. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.