RISC D’INUNDACIÓ AL LLOBREGAT

La tempesta Glòria del gener 2020 va  afectar  greument els rius i persones   del Principat malmetent infraestructures i  edificis  situats   en zona inundable.   Carreteres, ponts, vies fèrries.. a més de  llocs específics com passejos  marítims en  pobles de platja, etc.   s’han vist afectats.  I això no s’ha acabat, perquè les projeccions del canvi climàtic [i] fan preveure que aquests tipus de fenòmens poden augmentar, amb tempestes més intenses i freqüents.

Aquest  episodi  també  ha posat en evidència la dificultat de gestionar les emergències quan  la predicció meteorològica és molt complicada. Amb el Glòria,  tres fronts atmosfèrics consecutius en tres dies amb una intensitat  de pluja inusual    van posar a prova els sistemes[ii] de gestió de la comissió  de  desembassament[iii]  del Ter-Llobregat.

Per tenir una primera idea de la situació actual, primer anirem als elements més significatius  de l’INUNCAT (Quines eines tenim, com ens afecten).  Mirarem per sobre quines situacions d’emergència preveu el Consell de l’Assessorament sostenible (CADS)   a través del RISKCAT. (Hem procurat posar enllaços als documents que citem per tal que pugueu aprofundir allà on us sembli necessari).

Des de la Taula del Llobregat creiem que la situació és greu i que pot empitjorar. No ens sembla que les mesures preses fins ara  siguin suficients i per tant, cal primer un coneixement més profund i després una acció coordinada  de les administracions i la societat civil dels municipis afectats: Aquest és el tercer punt.

L’INUNCAT

El Pla especial d’emergències  per inundacions de Catalunya INUNCAT,  revisat el  2017 és aquí: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/plans_de_proteccio_civil/plans_de_proteccio_civil_a_catalunya/plans-especials/inuncat/

A l’annex 13  hi trobem els esquemes d’estacions de SAIH (Sistema Automàtic d’ Informació Hidrològica), l’eina  que permet a l’ACA conèixer  els cabals circulants en temps real. A la pàgina 513 concretament, hi ha  els esquemes de les estacions de l’Alt Llobregat i el Llobregat mig, amb els cabals circulants del 9 al 15 de desembre de 2002.

A  l’annex 8.3.2, pàg. 278 hi ha la previsió entre els cabals dels períodes de retorn i les alçades en estacions SAIH. ( en posem un fragment aquí sota) I al mateix   annex 8, a la pàg 352, trobem la llista de municipis del Llobregat que es poden veure afectats pel trencament de les preses de La Llosa del cavall, Sant Ponç i  La Baells, en un termini de temps inferior a dues hores,  llista que hem afegit com imatge més amunt.

EL RISKCAT

El CADS,  òrgan assessor de la Generalitat de Catalunya, va publicar l’any 2008  l’informe especial  RISKCAT[i], que analitza els  riscos naturals a Catalunya i  recull les principals conclusions i propostes.

Aquestes són les recomanacions, principals conclusions i propostes  que es feien des del RISKAT, l’any 2008,  després d’un extens estudi que reflexiona sobre l’abast de determinats riscos naturals a Catalunya i analitza la capacitat per afrontar-los [ii] Es tracta d’unes recomanacions que continuen sent vàlides avui dia, però que s’han quedat (al nostre parer) en paper mullat:

 • Prioritzar les polítiques de prevenció
 • Assegurar una cartografia de riscos naturals oficial
 • Elaborar un cronograma d’actuacions
 • Dotar la Direcció General de Protecció civil, ACA,  i entitats locals de recursos i pressupost

QUÈ PODEM FER DES DE LA SOCIETAT CIVIL?

Risc = perillositat  x vulnerabilitat x  exposició.       Risc= Probabilitat x conseqüències

(Giancarlo Gusmaroli, Seminario Internacional Zaragoza, FNCA, 2018)

Sembla , segons el nostre parer, que en comptes de fer cas de les recomanacions que el CADS ja feia el 2008, l’administració vagi modificant la reglamentació per tal de continuar edificant , i davant del risc real d’inundació que tenim als nostres pobles, opti només  per sistemes d’avís a la població tipus capità enciam, a través d’altaveus i cotxes de la policia municipal.

Nosaltres, en canvi, creiem que cal posar-se les piles i, davant del canvi climàtic i la possibilitat d’episodis seguits de pluja i de  tempestes  gairebé tropicals, des de la Taula del Llobregat suggerim:

 1. Crear una xarxa d’enllaços virtuals entre els ajuntaments i entitats interessades dels municipis afectats.
 2. Organitzar una reunió  amb experts de l’Oficina del canvi climàtic, del Pla especial Inuncat , del Riskcat, ajuntaments afectats i representants dels diferents usuaris.
 3. Dissenyar un cronograma local i general amb mesures a curt i a llarg termini.
 4. Augmentar la conscienciació davant d’aquesta situació a través de bans dels ajuntaments, assemblees als pobles, paralització immediata de les obres i planificacions en zones amb risc d’inundació.
 5. Notificar directament la seva situació  a les persones afectades per les zones de risc i  crear un registre oficial d’activitats i habitatges situats en zones inundables.

 

 

[i] Aquesta és la pàgina d’informes del Riskcat: http://cads.gencat.cat/ca/detalls/detallpublicacio/RISKCAT.-Els-riscos-naturals-a-Catalunya. Nosaltres ens referim al primer document, el resum executiu.

[ii] Aquest enllaç  http://cads.gencat.cat/ca/detalls/detallpublicacio/RISKCAT.-Els-riscos-naturals-a-Catalunya.   porta a l’informe executiu del  Riskat i les conclusions de les conclusions, les trobareu  a les pàgines 68 i   69.

[i] El tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya: http://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Publicacions/tercer-informe-sobre-canvi-climatic-catalunya/TERCER_INFORME_CANVI_CLIMATIC_web.pdf

[ii] Aquesta és la nota de premsa que descriu aquesta llevantada històrica: https://static-m.meteo.cat/wordpressweb/wp-content/uploads/2020/01/27080331/24012020-NP-llevantada-hist%C3%B2rica.pdf Aquí tenim la presentació que va fer servir l’ACA a la sessió extraordinària de la comissió de desembassaments del 30 de gener del 2020

[iii] Aquí trobareu les funcions de la comissió de desembassament del Ter Llobregat i els integrants: http://aca.gencat.cat/ca/laca/organitzacio/organs-collegiats/

Spread the love
Aquesta entrada s'ha publicat dins de ACA, Emergència Climàtica, Especulació urbanística, Inuncat, Inundacions, Participació, Riskcat i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a RISC D’INUNDACIÓ AL LLOBREGAT

 1. Tenim molts mitjans per saber què pot passar si no som conseqüents en aplicar plans de resposta efectiva i real als riscs que tenim, però el gran risc que es fa constantment realitat és el de posar el cap sota l’ala a nivell de qui té responsabilitats i instruments per resoldre les coses. És un risc assimilat, ja tenim assimilada la lamentació general quan passa alguna cosa i la solució d’acudir a ajuts davant les catàstrofes: un món realment masoquista… Qualsevol cosa, menys posar-se a fer les coses que cal fer a cada moment.
  Gràcies per aquest nou treball, no es pot parar de posar-ho clar davant dels nassos de tothom.
  Em permeto fer un enllaç amb aquest escrit al meu blog Mar endins.

 2. Retroenllaç: Carta a la ministra de Transició Ecològica per a reclamar la gestió pública de l’abastament i sanejament de l’aigua. | Observatori Aigües Terrassa

 3. Retroenllaç: El dret humà a l’aigua a la ciutat, més enllà de la covid19 | Observatori Aigües Terrassa

 4. Retroenllaç: ‘Taigua’ serà la marca de la nova empresa publica de gestió de l’aigua | Observatori Aigües Terrassa

 5. Retroenllaç: Zones inundables/edificables a Martorell | Taula del Llobregat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.